Αμαλία Μεγαπάνου - Καραμανλή: Η διαχρονική & αρχετυπική "Πρώτη Κυρία" της Ελλάδας

Ήταν σίγουρα, μαζί με την Ιέτα Μαρκεζίνη μια από τις κομψότερες γυναίκες που βρέθηκαν δίπλα σε Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η ανηψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή to 1952 και στάθηκε στο πλευρό του με τον πιο διακριτικό τρόπο όσο ήταν πρωθυπουργός αλλά και στην αυτοεξορία του.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Αργυρόπουλος, στα χρόνια της πρωθυπουργίας του συζύγου της ουδέποτε αναμίχθηκε στα πολιτικά, ουδέποτε έδωσε συνεντεύξεις ή τοποθετήθηκε δημοσίως σε κάποιο ζήτημα. Όταν άλλωστε το τόλμησε, σε ένα μπαλκόνι απ όπου εκφωνούσε λόγο ο Καραμανλής άκουσε και το περίφημο "Αμαλία σκάσε" που ατυχώς για τον πολιτικό άκουσε και το συγκεντρωμένο πλήθος εξ αιτίας του μικροφώνου. Η απάντηση της άργησε αρκετά χρόνια, αλλά ήρθε. 

Η μόρφωση, η φυσική της ευγένεια, η σεμνότητα αλλά και η νοημοσύνη της την βοήθησαν να καταλάβει ότι ήταν μάλλον overqualified για το παιχνίδι της πολιτικής όπως παιζόταν στην Ελλάδα της εποχής. "Δεν ασχολούμαι με τη 'δουλειά' του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά" είχε δηλώσει στον Αμερικανικό Τύπο.

 

Φυσικά κάθε της εμφάνιση ήταν και μια δήλωση σεμνής κομψότητας. Τραβούσε τα βλέμματα ακριβώς γιατί έκανε τα πάντα για να μην τα τραβάει. Όχι φανταχτερές εμφανίσεις και υπερβόλικα χρώματα για την κυρία Καραμανλή. Σίγουρα όχι προκλητικά καπέλα σαν αυτά της κυρίας Παπάγου...

Όταν επισκέφθηκε το Λευκό οίκο το 1962 εντυπωσίασε μέχρι και την Τζάκι Κένεντι με το λιτό στυλ της.

Ο δυναμικός, ακέραιος χαρακτήρας της εκδηλωνόταν μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού διαμερίσματος της οδού Καρνεάδου, όπου ερχόταν συχνά αντιμέτωπη με έναν μάλλον νευρικό πολιτικό που σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής εκτόξευε εναντίον της τασάκια.

Το 1972 πήραν διαζύγιο, μετά από αίτημα της Αμαλίας Μεγαπάνου καθώς πλέον δεν μπορούσαν να  συμβίωσουν, όπως θα παραδεχόταν και ο ίδιος ο Καραμανλής. Οι φήμες ήθελαν στη λύση του γάμου να έχει παίξει μεγάλο ρόλο το ότι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί. Μια άλλη φήμη ήθελε το διαζύγιο να αποφασίζεται μετά την άρνηση του Καραμανλή να υιοθετήσουν ένα παιδί. Όπως και να έχει η Αμαλία Κανελλοπούλου τόλμησε αυτό που λίγες άλλες γυναίκες στη θέση της θα τολμούσαν. 

Μετά το διαζύγιο, η Αμαλία Κανελλοπούλου παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, και γρήγορα απέδειξε πόσο λάθος είχαν όσοι την θεωρούσαν απλά διακοσμητική στο πλευρό του Καραμανλή, ασχολούμενη με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Τα βιβλία της δεν ήταν αυτά που θα περίμενε κανείς από τη σύζυγο του επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης. Αντιθέτως ήταν δύσκολα για την εποχή τους και έδειχναν την ελευθερία πνεύματος της συγγραφέως. Ο "Διάλογος με την Άννα" ήταν η εκ βαθέων συνομιλία με μια πόρνη ενώ ο "Έκτωρ" το πορτραίτο ενός καταπιεσμένου ομοφυλόφιλου άνδρα...

Εκτός από τη συγγραφή η Αμαλία Μεγαπάνου Ασχολήθηκε επίσης με έρευνες γύρω από την Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Ουδέποτε μίλησε δημοσίως για την προσωπική της ζωή και τα χρόνια δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην κηδεία του εθνάρχη Καραμανλή, η Αμαλία Μεγαπάνου ακολούθησε τη σορό του προς την τελευταία του κατοικία, στους κήπους του Ιδρύματος Καραμανλή, πενθούσα, αλλά διακριτική και αξιοπρεπής, όπως πάντα.

Κείμενο: Μιχάλης Αργυρόπουλος, elenasdiary.com

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ