Από αύριο ο κατά 4 χρόνια μικρότερος Φίλιπ Μέι είναι ο πρώτος κύριος της Βρετανίας - Η νέα πρωθυπουργός και τα φετίχ της

Mε συνοπτικές διαδικασίες και με τον Ντέιβιντ Κάμερον να βιάζεται να φύγει, οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος βρήκαν την αντικαταστάτρια του.

 

Η Τερέζα Μέι, μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας και κατά πολλούς μία γυναίκα που διαθέτει όλα τα προσόντα για να μετατραπεί σε μία νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Κόρη εφημέριου του Ιστμπουρν της Νότιας Αγγλίας και απόφοιτος δημοσίου σχολείου, η Μέι υπερηφανεύεται για την ταπεινή καταγωγή της, που τη διακρίνει από τους «γαλαζοαίματους» Κάμερον και Τζόνσον. Τοποθετημένη στη δεξιά ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών περιγράφεται συχνά από τον βρετανικό Τύπο ως η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ». Οι σκληρές θέσεις της στο μεταναστευτικό και το γεγονός ότι, παρά την τοποθέτησή της την τελευταία στιγμή υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν έκανε δυναμική καμπάνια εναντίον του Brexit, της επιτρέπουν να εμφανίζεται ως εγγύηση για την αποκατάσταση της ενότητας των Συντηρητικών, που διχάστηκαν με το δημοψήφισμα.

Το Brexit σημαίνει Brexit 

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου στο Μπέρμιγχαμ.

«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει», επισήμανε χαρακτηριστικά.

To φετίχ με τα παπούτσια και η αγάπη για τον σύζυγο της

Ο βρετανικός Τύπος την αντιμετωπίζει με αρκετό σεβασμό, με τον «Guardian» να τονίζει ότι «σε ένα πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να περιορίσει τις ελιτιστικές του τάσεις, η Μέι αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος πολιτικού: μία διευθύντρια σχολείου που μπορεί να ηρεμήσει όλα τα... ατίθασα αγόρια της τάξης. Υπάρχουν πολλοί που της έχουν επιτεθεί χαρακτηρίζοντάς την ως αλαζονική και πεισματάρα».

Η 59χρονη Τερέζα Μέι τήρησε κατά την θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών πολύ σθεναρή στάση απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά ή ακόμα και τους ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Η ίδια είναι κόρη ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1986, αφού σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη και εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα στην εύπορη περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ (νότια Βρετανία).

Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός συντηρητικού κόμματος.

Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερέζα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία.

Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.

Η Daily Telegraph την θεωρεί την ισχυρότερη γυναίκα πολιτικό της χώρας.

Η Μέι είναι παντρεμένη από το 1980 με τον Φίλιπ Τζον Μέι, έναν τραπεζικό, δεν έχει παιδιά, λατρεύει την πεζοπορία και τη μαγειρική. Συχνά ο βρετανικός τύπος αναφέρεται στα παπούτσια της με τα οποία η ίδια έχει πάθος.

Επιμέλεια: Λίλη Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ