Τραγωδία με πρόσφυγες ξανά στη Λέσβο: Δύο παιδιά και δύο ενήλικες νεκροί - 6 αγνοούμενοι

Νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου το πρωί της Τετάρτης. Ένα κοριτσάκι, ένα αγοράκι και δύο ενήλικες ανασύρθηκαν νεκροί, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε και βυθίστηκε ανατολικά της Λέσβου.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι ηλικίας 4-6 ετών, ένα αγοράκι, μία γυναίκα και έναν άνδρα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν δύο σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο και τρία σκάφη της Frontex, καθώς και ένα ρυμουλκό, ανασύρθηκαν σώοι έξι πρόσφυγες, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλα τρία άτομα.

 

Οι αρχικές πληροφορίες του Λιμενικού έκαναν λόγο για έναν αγνοούμενο, καθώς, σύμφωνα με τους δύο πρώτους που διασώθηκαν από διερχόμενο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στη βάρκα που ξεκίνησε από το Δικελί της Τουρκίας, επέβαιναν 11 άτομα.

Οι διασωθέντες και οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 

Από το πρωί έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στα ανοικτά του νησιού άλλες δύο πλαστικές βάρκες με πρόσφυγες. Περίπου 90 άτομα έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκαν στην ακτή.

Στην περιοχή πνέουν βοριάδες έντασης 4 μποφόρ.

 

Η επίσημη καταμέτρηση για τους πρόσφυγες στη χώρα

Σε 57.079 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.  Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 44, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά υπολογίζεται σε 8.475.

 

Στη βόρεια Ελλάδα, φιλοξενούνται 23.250 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 1.713 και στη νότια Ελλάδα 251. Στις οργανωμένες δομές της Αττικής διαμένουν 10.234 πρόσφυγες και στις μη οργανωμένες του Ελληνικού και του Πειραιά 4.717. Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνται 6.539 άτομα, ενώ 1.900 πρόσφυγες εκτιμάται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας. 

 

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 μέχρι τις 10 Ιουλίου έφτασαν 160.460 άτομα, από τα οποία τα 1.738 μπήκαν από τα χερσαία σύνορα. Το ίδιο χρονικό διάστημα 2.942 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ