Τριήμερη αναβολή για τους 8 Τούρκους συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη - Πέρασαν το πρωί την πόρτα του Πρωτοδικείου

Στο μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με την αυτόφωρη διαδικασία προσήχθησαν σήμερα το μεσημέρι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν στη χώρα μας με ελικόπτερο το Σάββατο ζητώντας άσυλο, όπου και έλαβαν τριήμερη αναβολή. 

Αμέσως μετά την προσαγωγή τους στο δικαστήριο, οι 8 στρατιωτικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. 

Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σήμερα το πρωί τοποθετήθηκε εκ νέου για το ζήτημα. Μετά τις χθεσινές του δηλώσεις ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για έκδοση των στρατιωτικών, σήμερα ΄δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Δεν θα προέτρεχα ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τους 8. Πρέπει να ακολουθηθεί το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα γεγονός προς επίλυση».

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»,της πρωτεύουσας του Έβρου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
Οι 8 κατηγορούμενοι αρνούνται ότι είχαν συμμετοχή ή γνώριζαν οτιδήποτε για το πραξικόπημα.  

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να διαμήνυσε στον ομόλογό του ότι τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο, θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ