Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε και τυπικά την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Με 346 ψήφους υπέρ ενέκρινε η Τουρκική Βουλή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες, μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με έκτακτο ρεπορτάζ του CNN Turk το κοινοβούλιο συντάχθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης με μεγάλη πλειοψηφία, αν και 115 μέλη της Βουλής καταψήφισαν την εν λόγω πρόταση.

 

Η ψηφοφορία έρχεται μετά και από δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου την Πέμπτη, ο οποίος και υποστήριξε  «ότι η χώρα θα αναστείλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας.

 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmus, δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτρο δεν θα επηρεάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και συνέκρινε την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή της Γαλλία, όπου μια παρόμοια  «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έχει τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Εντούτοις, φόβοι εκφράζονται από παράγοντες της διεθνούς κοινότητας για το μέτρο και για τον τρόπο με τον οποίο θα το εκμεταλλευτεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης που ήδη λαμβάνει χώρα στην γείτονα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ