Δύσκολη μάχη των πυροσβεστών με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια, Ρέθυμνο και Τζια - Τεράστιες οι καταστροφές

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους των περιοχών στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών στο Ρέθυμνο, τη Βόρεια Εύβοιας και τη Τζια.

Στην Κρήτη, η φωτιά έχει κατακάψει μεγάλες εκτάσεις από τα Σαχτούρια έως και τις Μέλαμπες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων ακόμη δυσχερέστερη, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν και στην Αγία Γαλήνη. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως δεν συντρέχει λόγος εκκένωσης του χωριού.

Η φωτιά που ξεκίνησε στις 3 χθες το μεσημέρι, καίει χορτολιβαδική έκταση σε βουνό, ενώ απείλησε και τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Παύλου, που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 3 υδροφόρα του δήμου και 4 ιδιωτικά και 2 ελικόπτερα.

«Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές και αυτή την ώρα εκκενώνεται η περιοχή Άι-Γιάννης, ένας μικρός οικισμός πριν την Αγία Γαλήνη... Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Στο Πέρασμα της η πυρκαγιά έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους... Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».

Σε πύρινο κλοιό  η Βόρεια Εύβοια

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και μάλιστα πλησίασε επικίνδυνα την κωμόπολη της Λίμνης. 

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απλά φαίνονται πολύ αδύναμες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Τη μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δίνουν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ είναι τεράστια η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, και 30 στρατιώτες. 
Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
 

Δύσκολη η κατάσταση και στη Τζια

Δυνατοί άνεμοι πνέουν και στην Τζια, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα. Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές με δύο οχήματα, τρία οχήματα ΟΤΑ, τρία βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ