Πω πω μια συνταγή με καλαμάρι γεμιστό του Άκη Πετρετζίκη! Με λιαστή ντομάτα, σκορδάκι, τυρί

Μια απίθανη συνταγή που θα σας ξετρελάνει!

Συστατικά
Για το καλαμάρι

200 γρ. τριμμένο τυρί (φέτα ή γραβιέρα)
1 φρέσκο κρεμμύδι μόνο το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
πιπέρι
5-6 λιαστές ντομάτες στραγγιγμένες από το πολύ λάδι τους και ψιλοκομμένες
4 μεγάλα και καθαρισμένα καλαμάρια
ελαιόλαδο για πασπάλισμα
Για την σαλάτα

2 μέτρια φινόκιο
ξύσμα από 2 λάιμ
χυμό από 1 λάιμ
1-2 κ.σ μέλι
λάδι για πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
Για την πέστο

1 σκ. σκόρδο
6 κ.σ ελαιόλαδο
1 χούφτα  κάσιους (40 γρ.)
1 χούφτα βασιλικό, μόνο τα φύλλα (50 γρ.)
1 χούφτα παρμεζάνα, τριμμένη  (2 κ.σ.)
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

φέτες λάιμ
φέτες ψωμιού με προζύμι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το καλαμάρι

Βάζουμε την γκριλιέρα μας να κάψει στη φωτιά
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το τυρί, το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, πιπέρι, τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε ελαφρά
Τοποθετούμε τα καλαμάρια μας πάνω σε απορροφητικό χαρτί και πιέζουμε από πάνω με άλλο ένα κομμάτι χαρτιού, ώστε να φύγει η πολύ υγρασία
Μοιράζουμε τη γέμιση στα καλαμάρια μας και με μία οδοντογλυφίδα κλείνουμε το άνοιγμα του κάθε καλαμαριού
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα απλώνουμε στην γκριλιέρα μας
Ψήνουμε για 1,5 λεπτό από την κάθε μεριά (αν ξεφύγουμε στον χρόνο, θα πρέπει να τα ψήσουμε για 30 ολόκληρα λεπτά, ΔΕΝ υπάρχει μέση λύση)
Μόλις είνα έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο
Για την σαλάτα

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τη βάση από τα φινόκιο και κρατάμε τα τρυφερά πράσινα φύλλα για γαρνίρισμα στο τέλος.
Κόβουμε το κάθε φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε τα πρώτα εξωτερικα φύλλα αν φαίνονται μαραμένα και κόβουμε τα υπόλοιπα σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι  (αν έχουμε Μαντολίνο ακόμα καλύτερα)
Στο σκεύος που θα σερβίρουμε προσθέτουμε, τα φύλλα και τις φέτες από τα φινόκιο,  το ξύσμα από τα λάιμ, τον χυμό από 1 λάιμ, 1-2 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να μαριναριστούν καλά τα λαχανικά μας.
Για την σάλτσα πέστο

Σε ένα μούλτι προσθέτουμε το σκόρδο και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να  διαλυθεί το σκόρδο
Προσθέτουμε τα κάσιους, τον βασιλικό και χτυπάμε
Τέλος, ρίχνουμε και την παρμεζάνα και χτυπάμε για 5-10 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε αν η σάλτσα μας χρειάζεται αλάτι και πιπέρι
Σερβίρουμε τα καλαμάρια σε κομμάτια πάνω από την σαλάτα. Γαρνίρουμε με ψωμί και φέτες λάιμ. Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα πέστο 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ