Συνταξιούχος αρχαιολόγος ανακαλύπτει τυχαία σε παζάρι ένα χαμένο έργο τέχνης 500 ετών, του Άμπρεχτ Ντίρερ! (φωτό)

Ένα χαμένο χαρακτικό έργο 500 ετών του Άλμπρεχτ Ντίρερ βρέθηκε τυχαία σε παζάρι στη Γαλλία.

Το έργο ανακάλυψε ένας συλλέκτης τέχνης στον πάγκο ενός παλαιοπώλη  ο οποίος είχε αναλάβει να αδειάσει ένα σπίτι, στο Σαρμπούρ. Μόλια αντιλήφθηκε την αξία του έργου αποφάσισε να δωρίσει την χαλκογραφία στην Εθνική Πινακοθήκη της Στουτγκάρδης.

Το έργο, που χρονολογείται από το 1520 και τιτλοφορείται «Η Μαρία στεφανωμένη από έναν άγγελο», είναι «σε πολύ καλή κατάσταση», ανέφερε η Πινακοθήκη.

Όπως ανέφερε η Ανέτ Φρανκενμπέργκερ, εκπρόσωπος του μουσείου, «το χαρακτικό επέστρεψε στη Γερμανία ένας Γάλλος συνταξιούχος αρχαιολόγος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος»,

Γνωρίζοντας από τέχνη, ο συνταξιούχος αρχαιολόγος, αγόρασε το πολύτιμο έργο και διαπίστωσε ότι στην πίσω πλευρά του έφερε τη σφραγίδα της Εθνικής Πινακοθήκης της Στουτγκάρδης.

Αφού ερεύνησε στις βάσεις δεδομένων για τα απολεσθέντα έργα τέχνης, πήγε ο ίδιος, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, για να το παραδώσει στη διεύθυνση του μουσείου.

Το χαρακτικό είχε χαθεί από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν καταλήξει στο παλιατζίδικο βρισκόταν στο σπίτι ενός πρώην αντιδημάρχου του Σαρμπούρ, αλλά είναι άγνωστο πώς έφτασε στα χέρια του. «Δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα το δείξουμε ξανά στο κοινό», διευκρίνισε η Φρανκενμπέργκερ.

Ο Άλμπρεχτ Ντίρερ (1471-1528), ζωγράφος και χαράκτης με καταγωγή από τη Νυρεμβέργη, είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ιταλία και θεωρείται ότι ήταν αυτός που εισήγαγε την αναγεννησιακή τέχνη στη Γερμανία και γενικότερα στη βόρεια Ευρώπη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ