Βίντεο: Ο ταχύτερος κομήτης του ηλιακού μας συστήματος έκανε μια "βουτιά θανάτου" στον Ήλιο

Το ταξίδι του πιο γρήγορου - προς στιγμήν- αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα κατέλειξε σε μια μεγαλοπρεπή ...."αυτοκτονία"!  

Πρόκειται για έναν κομήτη, ο οποίος καταγράφηκε επί 3 ημέρες από τον δορυφόρο SOHO να ταξιδεύει ταχύτατα με πορεία προς τον Ήλιο. Άλλά όλα αυτά μέχρι τις 4 Αυγούστου, όταν και ο Ήλιος προκάλεσε την διάλυση του.

Ο κομήτης επιταχύνθηκε λόγω της πανίσχυρης βαρυτικής έλξης του Ήλιου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Καρλ Μπάταμς, αστρονόμο που διευθύνει το πρόγραμμα Sungrazing Comets με χρηματοδότηση της NASA, ο κομήτης ήταν προε στιγμήν το ταχύτερο - μη σωματιδιακό - αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος, με την ταχύτητά του να φτάνει τα 450 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο  "μακαρίτης" κομήτης ήταν μέλος της οικογένειας κομητών Κρόιτζ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι θραύσματα ενός γιγάντιου κομήτη που διαλύθηκε κοντά στον Ήλιο πριν από μερικούς αιώνες.

Ακολουθούν μια έντονα εκκεντρική τροχιά που τους φέρνει σε τεράστια απόσταση από τον Ήλιο, και χρειάζονται περίπου 800 χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ