Vintage story: Πως η 16 χρονη Capriati νίκησε την διάσημη 23 χρονη Stefi Greaff στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης

Πριν από 24 χρόνια, η Jennifer Capriati πέτυχε μια ιστορική νίκη στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, σταματώντας την κυριαρχία της Steffi Graf. Η Capriati ήταν 16 ετών και 132 ημερών, για να γίνει η νεότερη τενίστρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο στην ιστορία.

Ήταν 7 Αυγούστου, 1992, όταν η Jennifer Capriati σταμάτησε την κυριαρχία της Steffi Graf, χρυσή Ολυμπιονίκη του 1988, στη Βαρκελώνη. Η Αμερικανίδα, επιβλήθηκε της Γερμανίδας με 3-6, 6-3, 6-4 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο Vall d' Hebron της Καταλονίας, για να φτάσει στη σημαντικότερη διάκριση της καριέρας της, μόλις στα 16 της χρόνια! Μέχρι και σήμερα, η Capriati είναι η νεότερη παίκτρια σε άνδρες και γυναίκες που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στο τένις.

Όταν η 16χρονη Capriati ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ακούμπηκε το χέρι της στην καρδιά και άρχιζε να παίζει ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που η αμερικανική σημαία κυμάτιζε.

"Ήταν τόσο συναισθηματικό. Είχα ανατριχιάσει σε όλη τη διάρκεια της απονομής. Απλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Όλη την εβδομάδα έβλεπα άλλους αθλητές να στέκονται εκεί και σκεφτόμουν πως πρέπει να ήταν πολύ όμορφο", δήλωσε η συγκινημένη Αμερικανίδα.

Ο τρόπος που ήρθε αυτή η διάκριση για τη νεαρή Capriati την έκανε ακόμα ομορφότερη. Η 16χρονη Αμερικανίδα κέρδισε την σπουδαία Graf και Νο. 1 στο ταμπλό της διοργάνωσης με μια ανατροπή, 3-6, 6-3, 6-4, για πρώτη φορά μετά από 4 διαδοχικές ήττες από τη Γερμανίδα.

Αν και έδειχνε να είναι η πιο ψύχραιμη παίκτρια στον τελικό, η 23χρονη Graf έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος προς το τέλος του 3ου σετ. Στο 9ο game, όταν οι δύο παίκτριες ήταν ισόπαλες με 4-4, η Γερμανίδα έκανε ένα διπλό λάθος και η Capriati έφτασε σε τριπλό break point, κάνοντας το 0-40. Λίγο αργότερα πραγματοποίησε το σημαντικότερο break της διοργάνωσης, για να σερβίρει επιτυχημένα για το 6-4.

Ολόκληρος ο τελικός του μονού γυναικών, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992:

Η Capriati κέρδισε και τις δυο πρώτες παίκτριες του ταμπλό, αφού πριν από την Graf, στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, επικράτησε της Arantxa Sanchez Vicario, Νο. 2 στο ταμπλό, με 6-3, 3-6, 6-1. Νωρίτερα είχε κερδίσει κατά σειρά τις Elna Reinach (6-1, 6-0), Patricia Tarabini (6-4, 6-1), Yayuk Basuki (6-3, 6-4) και Anke Huber (6-3, 7-6), χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.

Η Capriati μπορεί να είχε παίξει σε δυο μεγάλους ημιτελικούς το 1991, στο Wimbledon και στο US Open, αλλά χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν μια δεκαετία μέχρι να έρθει μια επιτυχία εξίσου μεγάλη με το χρυσό μετάλλιο της Βαρκελώνης. Ήταν το 2001, όταν κατέκτησε το πρώτο Grand Slam της καριέρας της, στο Australian Open. Λίγους μήνες μετά κέρδισε το Roland Garros και το 2002 υπερασπίστηκε τον τίτλο της στην Αυστραλία.

Ολοκλήρωσε την καριέρα της με 3 Grand Slam τίτλους, ένα χρυσό μετάλλιο, 14 τίτλους συνολικά και 17 εβδομάδες στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ