Συρία: Βίντεο σοκ μετά την ρίψη βομβών χλωρίου - Παιδιά δεν μπορούν να ανασάνουν

Σκηνές τρόμου μέσα από νοσοκομείο στο Χαλέπι μέσα από βίντεο του BBC. ‘’Έγκλημα πολέμου’’ το χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ.

Ο τακτικός στρατός του καθεστώτος Άσαντ κατηγορείτε για ακόμη μια φορά πως κάνει χρήση χημικών όπλων. 

Βίντεο ντοκουμέντο από το BBC μέσα από νοσοκομείο στο Χαλέπι παρουσιάζει σκηνές τρόμου μετά από βομβαρδισμό με βόμβες χλωρίου. Μικρά παιδιά δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από το αέριο. Με μάσκες οξυγόνου οι γιατροί προσπαθούν να τους κρατήσουν στη ζωή.

 

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε κατάσταση σοκ προσπαθούν να αναπνεύσουν και να επιβιώσουν. 

 «έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ τη ρίψη βομβών χλωρίου στη Συρία.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο γερμανός ιατρός επισημαίνει ότι σε ολόκληρη τη Συρία συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους- όχι μόνο σε νοσοκομεία, αλλά και σε σχολεία ή ανοιχτές αγορές. Σήμερα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προσπαθούν να στηρίξουν 150 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά πολλές φορές αναγκάζονται να παράσχουν συμβουλές και τεχνογνωσία μέσω τηλεφώνου ή ασυρμάτου. «Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να στείλουμε προσωπικό στη Συρία. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον, γιατί απλούστατα είναι πολύ επικίνδυνο. Οι γιατροί και νοσηλευτές θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς εκεί που πηγαίνουν να βοηθήσουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους».

Όσο για τα σενάρια περί χημικών όπλων, ειδικά στο Χαλέπι, ο Μαξιμίλιαν Γκέρτλερ επισημαίνει: «Έχουμε πληροφορίες για δύο πιθανές επιθέσεις με χημικά στις 10 Αυγούστου, ανατολικά του Χαλεπίου. Τα νοσοκομεία με τα οποία είμαστε σε επαφή λένε ότι μετά από αυτές τις επιθέσεις δέχθηκαν ογδόντα άτομα, τα μισά από αυτά είναι μικρά παιδιά, ούτε δέκα χρονών. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί που βρίσκονται στο πεδίο προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τα αίτια, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα…»

Η κυβέρνηση Άσαντ ισχυρίζεται ότι έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με το Κρεμλίνο για να ανοίξουν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Για τον Μαξιμίλιαν Γκέρτλερ, απαιτείται και κάτι ακόμη: να ανοίξουν ασφαλείς δρόμοι διαφυγής για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή, χωρίς να περιπλανώνται με κίνδυνο της ζωής τους ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη. Αυτή είναι και η έκκληση του γερμανού ιατρού προς τους πολιτικούς που καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνευση στη Συρία: «Απαιτούμε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν, για να μπορούμε να σώζουμε ζωές, να αποφεύγουμε ακρωτηριασμούς. Δεν μπορεί να γίνονται στόχος και να κινδυνεύουν τη ζωή τους οι γιατροί».

Ευρωπαίοι πολιτικοί, με πρώτο τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ζητούν να ανοίξει ένας «διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας» προς το Χαλέπι, ώστε να δοθούν τα στοιχειώδη στους αμάχους που δοκιμάζονται σκληρά. Ο Μαχιμίλιαν Γκέρτλερ, αντιπρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Γερμανία, δηλώνει ότι η παροχή βοήθειας προς τους αμάχους γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τους ίδιους τους γιατρούς. Προ ημερών μάλιστα, επισημαίνει, έγινε επίθεση ακόμη και σε νοσοκομείο στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στο Χαλέπι.

«Δεν ήταν η πρώτη επίθεση σε νοσοκομείο που προσπαθούμε να υποστηρίξουμε στη Συρία, αλλά ήταν μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το νοσοκομείο. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και η δική μας δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στο τέλος δεν θα έρχεται κανείς, αν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να βοηθήσει τους τραυματίες» λέει ο Μαχιμίλιαν Γκέρτλερ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ