Κάνατε δίαιτα αλλά ξαναπήρατε αμέσως βάρος; Πάψτε να νιώθετε ενοχές - Μάλλον φταίνε τα βακτήρια!

Η επανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει, προς μεγάλη απογοήτευσή τους. Μια νέα έρευνα από το Ισραήλ έρχεται να απαλύνει κάπως τις ενοχές μας... 

Μπορεί να αποδίδεται συνήθως στους πειρασμούς της διατροφής, αλλά η έρευνα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann δίνει μια εναλλακτική εξήγηση που μπορεί να ισχύει: Φταίνε τα βακτήρια του εντέρου σας που έχουν κρατήσει την «μνήμη» της παχυσαρκίας και συνεχίζουν να κάνουν...τα δικά τους μέσα στον οργανισμό σας.

Αυτό συμπέρανε η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και, σύμφωνα με την οποία, η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, το λεγόμενο μικροβίωμα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, αναφέρει το ΑΠΕ. 

Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει μια δίαιτα να γίνεται «γιο γιο», δηλαδή να επανέρχεται το βάρος μετά την αρχική απώλειά του. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι εφόσον τα ευρήματα στα ποντίκια επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε μπορεί να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι κατά της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, π.χ. μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών.

Όπως είπε ο Ελινάβ, «η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας». Επεσήμανε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στον μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ