Γρ. Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Πετύχαμε όλους μας τους στόχους το 2016 -Θα πετύχουμε και το 2017

Εμφανώς ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 όπου τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών €329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% εμφανίστηκε ο Δ/νων Σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης.

Κατά την εισαγωγική του δήλωση κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έτους 2016 ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης επεσήμανε ότι το 2016 ήταν το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος που η σημερινή Διοίκηση είχε την ευθύνη της διαχείρισης. Υπενθύμισε δε τους βασικούς άξονες διαχείρισης που παρουσίασε πέρυσι, τέτοια εποχή:

 

Πλήρη εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού της διύλισης.
Θετικά αποτελέσματα από όλες τις επιχειρηματικές μονάδες.
Βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης.
Σύναψη συμφωνιών με παραγωγούς πρώτων υλών, με στόχο την προμήθεια κατά 50% απ’ ευθείας από τους παραγωγούς.
Σταδιακή βελτίωση του μίγματος τροφοδοσίας με στόχο την υψηλή υπεραπόδοση.
Εξωστρέφεια στις διεθνείς πωλήσεις και διατήρηση της θέσης μας στην εγχώρια αγορά.
Ανασχεδιασμό της στρατηγικής στην Έρευνα & Εξόρυξη υδρογονανθράκων.


Ο κ. Στεργιούλης επεσήμανε ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα, τα ετήσια αποτελέσματά του για το 2016.

 

«Σε συνέχεια των καλών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου του 2016, καταφέραμε να καταγράψουμε ισχυρή κερδοφορία για όλο το 2016, παρά τα κατά 25% χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, με Προσαρμοσμένο EBITDA στα € 731 εκατομμύρια και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα € 265 εκατομμύρια» είπε και προσέθεσε:

 

«Τα διυλιστήρια του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 16% της παραγωγής το 2016, σε 14,8 εκατ ΜΤ, την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί, με υπεραπόδοση έναντι ενδεικτικών περιθωρίων, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να οδηγηθούν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,6 εκατ. MT».

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, «όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα, με τα Πετροχημικά να αυξάνουν την συνεισφορά τους στα € 100 εκατ., σημειώνοντας υψηλότερες πωλήσεις. Tα Προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA της Εμπορίας ανήλθαν σε € 100 εκατ. με τις περισσότερες από τις θυγατρικές μας να σημειώνουν αυξανόμενο μερίδιο στις αντίστοιχες αγορές τους.

 

Αναφορικά με τα δημοσιευμένα αποτελέσματά, το EBITDA ανήλθε σε € 836 εκατ., με καθαρά κέρδη στα € 329 εκ, τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί, λόγω κερδών από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους € 102 εκατ., καθώς οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν το 4ο τρίμηνο του 2016».

 

Τέλος κατέγραψε τους στόχους του 2017 σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίζουν πρωτίστως:

Τη διατήρηση της παραγωγής στα υψηλά επίπεδα του 2016.
Τη συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών.
Την ενίσχυση της θέσης μας στην εγχώρια και διεθνή εμπορία.
Την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με παγκόσμιας εμβέλειας οίκους.
Και ο κ. Στεργιούλης κατέληξε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους και τους επενδυτές ότι η Διοίκηση δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και ότι τα πρώτα δείγματα του 2017 είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ