Αμάλ Αλαμουντίν: Έτοιμη για τον Λευκό Οίκο; Η υπέρκομψη έγκυος και αγωνίστρια μέσα στον ΟΗΕ

Η Αμάλ Αλαμουντίν σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία αντιπροσωπεύει τη Νάντια Μουράντ και άλλες Γιαζίντι θύματα του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι παρά την δημόσια υποστήριξη από το Ιράκ να διεξαχθεί έρευνα του ΟΗΕ, η κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο ακόμα.

"Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές", είπε η Κλούνεϊ σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters μετά από μία ομιλία της σε εκδήλωση του ΟΗΕ περί της απόδοσης ευθυνών για εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΙΚ.

"Τελικά όμως εάν δεν υπάρξει αυτή η υποστήριξη σε επίπεδρο δράσης, τότε ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να επιτύχει την απόδοση ευθυνών", είπε. Οι Γιαζίντι αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα της οποίας η πίστη περιλαμβάνει στοιχεία από αρκετές αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής.

Οι μαχητές του ΙΚ θεωρούν ότι οι Γιαζίντι είναι δαιμονολάτρες.

Η Κλούνεϊ εξήγησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων - όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο - ή, εναλλακτικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

"Όλες αυτές οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση. Θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, διότι τα θύματα όπως η Νάντια δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα", επεσήμανε η Κλούνεϊ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για μελλοντικές διώξεις.

Πηγή Φωτό: Associated Press

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ