Hub Science: "Μαθαίνοντας σε βάθος: Τι είναι το deep learning και γιατί όλοι μιλούν για αυτό";

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πέμπτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη των ερευνητών στατιστικής και μηχανικής μάθησης Αλέξανδρου Καρατζόγλου και Όμηρου Παπασπηλιόπουλου με θέμα «Μαθαίνοντας σε βάθος: τί είναι το deep learning και γιατί όλοι μιλούν για αυτό;».

 

Μαθαίνοντας σε βάθος:

 

  • Τι είναι το deep learning και γιατί όλοι μιλούν για αυτό;
  • Τι είναι το machine learning;
  • Τι σημαίνει ότι οι υπολογιστές μαθαίνουν από μόνοι τους;
  • Πώς κατασκευάζεται και πώς λειτουργεί ένας αλγόριθμος machine learning;
  • Τι είναι τα νευρωνικά δίκτυα;
  • Πώς σχετίζεται το machine learning με τη στατιστική, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη θεωρία υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνητική και τη νευροεπιστήμη;

Στις βαθύτατες αυτές ερωτήσεις θα δώσουμε απλές απαντήσεις. Θα ακολουθήσουμε την ιστορική εξέλιξη των νευρωνικών δικτύων από τη δεκαετία του 1950, μέσα από το «χειμώνα της τεχνητής νοημοσύνης» των δεκαετιών του 70 και του 80, έως το ένδοξο παρόν τους.

 

Μια εξέλιξη η οποία, όπως ακριβώς και η αντίστοιχη της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζεται από ανέλπιστες επιτυχίες, φιλόδοξους ισχυρισμούς, υπερβολικές προσδοκίες και μεγάλες απογοητεύσεις.

Τι είναι εφικτό να επιτευχθεί με την προσθήκη της νέας αυτής αντίληψης και πόσο γρήγορα; Παράλληλα, θα αναλύσουμε τα μουσικά γούστα των ομιλητών, θα ανταλλάξουμε tweets με το Θεό και θα ζωγραφίσουμε σαν σπουδαίοι ζωγράφοι. Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας το deep learning φυσικά!

 

Αλέξανδρος Καρατζόγλου

Ο Αλέξανδρος Καρατζόγλου είναι επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας Telefonica Research στη Βαρκελώνη. Εξασκεί επιστημονική έρευνα στα νευρωνικά δίκτυα, τη βαθιά μάθηση, τα συστήματα συστάσεων (recommender systems) και την μηχανική μάθηση.

 

Όμηρος Παπασπηλιόπουλος

Ο Όμηρος Παπασπηλιόπουλος είναι καθηγητής στατιστικής στο Universitat Pompeu Fabra (UPF) στη Βαρκελώνη και μέλος της Καταλανικής Ακαδημίας Επιστημών. Η επιστημονική έρευνά του επικεντρώνεται στην τομή της στατιστικής, των εφαρμοσμένων μαθηματικών και της μηχανικής μάθησης.


Είσοδος ελεύθερη

 

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

 

Πότε
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2017, ώρα 20:00

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ