Αμήχανη στιγμή: Στο βίντεο τα μούτρα του Τραμπ & η προσβλητική άρνηση του να σφίξει το χέρι της Μέρκελ

Με αμηχανία μεσα στον Λευκό Οίκο ξεκίνησε η " ιστορική"  πρώτη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ γιά να σπάσει ο πάγος 

Μέσα στο Οβάλ Γραφείο,  την ώρα που οι δυο τους κάθονταν δίπλα-δίπλα και όταν ένας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε επιδεικτικά την καγκελάριο.

 

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά και την... απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της εκτός αν δεν άκουσε. 

 

Η Μέρκελ, αμήχανη, αποσβολωμένη  και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας. 

Μοιράστηκαν τις διαφορές τους ενώπιον των δημοσιογράφων  σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ  ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως εγινε αντιληπτό  στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου. 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ , υπονόησε και το ζήτημα των παρακολουθήσεων συνδιαλέξεων, λέγοντας ότι «έχει κάτι κοινό» με την κ.Μέρκελ και αναφερόμενος σε παλαιότερα δημοσιεύματα που ήθελαν τις ΗΠΑ να παρακολουθούν ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και την κ.Μέρκελ. 

Η καγκελάριος, εριξε καρφί στον Τραμπ για σχόλια του  όταν  είχε μιλήσει   σε βάρος της , τονίζοντας  του, ότι «είναι καλύτερο να μιλάει ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο».

Τραμπ: Είμαι υποστηρικτής του δίκαιου εμπορίου 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  ότι "δεν πιστεύει στον απομονωτισμό" αλλά είναι υποστηρικτής ενός "δίκαιου" εμπορίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

"Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα" όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα", υποστήριξε.

 

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε "εξαιρετικά καλά" στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ "για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών" ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

 

Μέρκελ: Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά  

 

Θετικές χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες επί σειράς θεμάτων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου...

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες. 

 

Πάντως, την παράσταση «έκλεψαν» δύο ατάκες, μια της Άνγκελα Μέρκελ, και η άλλη του Ντόναλντ Τραμπ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με νόημα «πολύ καλύτερο να μιλάμε ο ένας στον άλλον, όχι ο ένας για τον άλλον», με αφορμή τις επιθετικές αναφορές του Τραμπ στο πρόσωπό της παλαιότερα.

 

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «μπορεί να έχουμε κάτι κοινό, ίσως, για τις υποκλοπές» με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η CIA παρακολουθούσε την καγκελαρία.

 

 

Τραμπ: Αναγκαίο οι σύμμαχοί  στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι είχαν "εποικοδομητικές συνομιλίες" κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

 

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την "ισχυρή υποστήριξή του" στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι "αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί" για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Μεταναστευτικό: "Προνόμιο και όχι δικαίωμα" η ασφάλεια των πολιτών 

 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση "προνόμιο και όχι δικαίωμα" και επισήμανε ότι πάνω απ' όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια "ειρηνική" λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ