Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οι θεσμικοί παράγοντες (δηλαδή ο Στουρνάρας) - Να αποφεύγουν την «πολιτικολογία»

Οι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται και έχουν υποχρέωση να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς πορεύεται η οικονομία αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κιδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας την στιγμή που υποδεικνύουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις.

Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση, επικαλούμενοι μάλιστα την θεσμική τους ανεξαρτησία - ενώ είναι σε όλους γνωστό, ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης - να αναρωτηθούν: ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβρη του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ;»

Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιούσε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω «όλους ανεξαρτήτως τους στόχους για το 2017», αναπτυξιακούς δημοσιονομικούς και χρηματοπιστωτικούς.

Η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν οφείλεται στις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος που ζήτησε από «τους θεσμικούς παράγοντες» να διατηρήσουν καθαρό βλέμμα. 

Η προειδοποίηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη είχε έρθει χθες, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις καταθέσεις, από την ΤτΕ, που αποκάλυπταν εκροή 750 εκατομμυρίων ευρώ στις αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα. 

 

Ορόσημο η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ

Θέτοντας ως ορόσημο για τη λήψη μιας τελικής απόφασης την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ενώ δεν διέψευσε ότι οι θεσμοί περιμένουν «επιστολή με δεσμεύσεις» από την Αθήνα. «Ευελπιστούμε ότι θα πάρει μια απόφαση (...) από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Η Γερμανία αρνείται τη συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι αρνείται τη συζήτηση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους για λόγους εσωτερικής πολιτικής. 

 

Επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η Αθήνα θέτει ως προτεραιότητα για το σύνολο της Ευρώπης την διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, στοχεύοντας σ τον τερματισμό της κατάστασης εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, για την προστασία των εργαζομένων. 

 

Σύντομα η συμφωνία για τα μέτρα και το χρέος

Σχολιάζοντας της δηλώσεις Δραγασάκη, που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία για τα μέτρα και για το χρέος, που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Η συμφωνία για τη ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα ενιαία και συμπαγής ως προς την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, στον απόηχο των αντιδράσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 

«Όταν έρθει η τελική συμφωνία θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με όσα είχε συμφωνήσει η ΝΔ, με όσα απαιτούν οι δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας πως η συμφωνία θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν θα επιτρέψουν «την αμφισβήτηση από κανένα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ