Αφορολόγητο 5.900 – 6.000 ευρώ και μείωση στις συντάξεις από το 2019: Πως κλείνει η αξιολόγηση

Όσον αφορά τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 – 6.000 ευρώ και τη διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018.

Αυτό προκύπτει από όσα παρουσίασαν, για το πλαίσιο συμφωνίας που θα τηρηθεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα από πρωτοβουλία και σχετικό αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου.

Τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ασιοδοξία τους για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά και για την έγκρισή της από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης

Παράλληλα, παρουσίασαν και τα μέτρα - αντιμέτρα που αναμένεται να αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.

Αναφορικά με τα εργασιακά, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες καθώς η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ επικρατεί η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και, συνεπώς, τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019 ενώ για τα εργασιακά ο ορίζονται επιχειρείται να τεθεί το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στα αντίμετρα περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, η χορήγηση voucher για την απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, η χορήγηση επιδόματος τέκνου στο 2ο παιδί αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα νησιά.

Κατά την ίδια συνεδρίαση τέθηκε το θέμα και για το χρόνο ψήφισης των μέτρων, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ,αλλά και τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δηλώνουν την προτίμησή τους στο χρόνο πριν το Πάσχα.

Την ίδια άποψη έχει και το Μαξίμου, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί, αμέσως μετά το Eurogroup αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ