Made in Greece το Senselab του Πολυτεχνείου Κρήτη: Με επανδρωμένα drones μελέτησε το σεισμό της Νέας Ζηλανδίας!

Τρισδιάστατη χαρτογράφηση περιοχών με τη βοήθεια Drones στη Νέα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Με τεχνογνωσία του Πολυτεχνείου Κρήτης έγινε, το προηγούμενο διάστημα, αποτίμηση των επιπτώσεων από τον ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που είχε πλήξει την Νέα Ζηλανδία τον Νοέμβριο του 2016!
O σεισμός είχε προκαλέσει και Τσουνάμι που καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.
Η ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων Senselab του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, μελέτησε, με τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) τις επιπτώσεις στο έδαφος, καθώς έχει αλλάξει όλη η γεωμορφολογία της περιοχής ενώ αναδύθηκαν περιοχές που πριν τον σεισμό βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Στην αποστολή, που προ ημερών επέστρεψε στα Χανιά, συμμετείχαν από την Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων Senselab (www.senselab.tuc.gr) ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτης Παρτσινέβελος και ο μεταπτυχιακός φοιτητής, Σαράντης Κυρίτσης.

Ο κ. Παρτσινέβελος εξηγεί στα «Χ.Ν.»:

«H αποστολή συντονίστηκε από το εθνικό Eρευνητικό Kέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GFZ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Canterbury και το Ινστιτούτο GNS της Νέας Ζηλανδίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Από πλευράς Πολυτεχνείου έγινε τρισδιάστατη χαρτογράφηση παράκτιων και ηπειρωτικών περιοχών με τη βοήθεια μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) και γεωδαιτικών μεθόδων, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανύψωση του εδάφους η οποία φτάνει μέχρι μερικά μέτρα».

Φωτογραφία αρχείου

Ο κ. Παρτσινέβελος σημειώνει ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός της γενικότερης αλλαγής στη γεωμορφολογία της περιοχής η ανύψωση δημιούργησε ουσιαστικά νέα γη καθώς αναδύθηκαν ολόκληρες περιοχές που πριν από τον σεισμό βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα πλαίσια της συνολικής ερευνητικής προσπάθειας προβλέπονται μεθοδολογίες και αποτελέσματα που σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα συστήματα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά διεθνώς».

«Έτσι», συνεχίζει ο ίδιος, μετά από ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων για αντικείμενα αρχαιολογίας, χαρτογράφησης, έρευνας και διάσωσης στο μεταναστευτικό, αντιμετώπισης πυρκαγιών, γεωργίας και βιοποικιλότητας, υγείας και μεταφοράς φαρμάκων, η ομάδα Senselab διευρύνει την εφαρμογή των drones και στο πεδίο των σεισμών.

Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα δεν τα αντιμετωπίζουμε με την κλασσική θεώρηση των απεικονιστικών ή και τρισδιάστατων συστημάτων αναπαράστασης που δυστυχώς σερβίρονται ως έρευνα ακόμη και από εκπαιδευτικά ιδρύματα Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις, προσαρμοσμένες στο εκάστοτε πρόβλημα ενώ ταυτόχρονα καθορίζουμε το μέλλον της ευρείας χρήσης τους σε διεθνές επίπεδο».

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα, goodnet.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ