Βίντεο- Οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα κατά των ISIS στο Αφγανιστάν/ Ικανοποιημένος ο Ν. Τραμπ

Για επιτυχημένη αποστολή έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την ρίψη τεράστιας πυρηνικής βόμβας στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν.

Στόχος της βόμβας ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα, με το όπλο να περιγράφεται ως «η μητέρα όλων των βομβών» -MOAB - (mother of all bombs).


Από την μεριά του, επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, επαινόντας τον αμερικανικό στρατό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως έχει δώσει στον στρατό τη συνολική εξουσιοδότηση και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη επιτυχία τελευταία».

«Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων σε σύγκριση με τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, θα δείτε μια τεράστια διαφορά», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Εχουμε απίστευτους αξιωματικούς και απίστευτο στρατό και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτούς.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Αφγανιστάν μια «επιτυχημένη αποστολή».

H GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast θεωρήθηκε το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο που είχε αναπτυχθεί τη στιγμή της δημιουργίας της.

«Οσο οι απώλειες για το ISIS αυξάνονται, χρησιμοποιεί αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποθήκες και σήραγγες για να πυκνώσει την άμυνά του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον του αμερικανικού στρατού και πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα σωστά πολεμοφόδια για τον περιορισμό των εμποδίων και τη διατήρηση της δυναμικής της επίθεσής μας ενάντια του».

Μετά την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σεν Σπάισερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου πως «οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS και για να νικήσουμε την οργάνωση πρέπει να αρνηθούμε τον επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε».

Πρόσθεσε, δε, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα μέγιστα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων.

Η βόμβα GBU-43/B δοκιμάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003 στη Φλόριντα και ξανά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η συγκεκριμένη βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και για το λόγο αυτό αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών», σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν η «μητέρα όλων των βομβών» σκότωσε 36 μαχητές του ISIS. Παράλληλα, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρια υπόγεια τούνελ, πολλά όπλα και πυρομαχικά.

Πρόκειται όμως, για πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από κάποια ανεξάρτητη πηγή. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ