Οριακή νίκη του «Ναι» με τον Ερντογάν να φτάνει μόλις το 51%- «Διχασμένη« η Τουρκία στους δρόμους οι οπαδοί & οι εχθροί του

«Ξεκάθαρο» χαρακτήρισε το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Μικρή αλλά σημαντική η νίκη του «Ναι» που προβλέπει την αναθεώρηση του συντάγματος, μετατρέπει το πολίτευμα σε προεδρικό και ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα.

Στην επικοινωνία του με τον Γιλντιρίμ ο Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το τουρκικό έθνος γιατί έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι αστικές περιοχές ψήφισαν υπέρ του «Όχι», ενώ οι άλλες κινήθηκαν προς το «Ναι».

Η τελική διαφορά δίνει μεν τον πρώτο λόγο στον τούρκο πρόεδρο, ωστόσο όχι με τον πανηγυρικό τρόπο που ο ίδιος θα επιθυμημούσε. Ορισμένοι μάλιστα ήδη μιλούν για Πύρρειο Νίκη. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχασε τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. 

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μιλούν, ωστόσο, για την επανάσταση της Ανατολίας προκειμένου να εξηγήσουν το γεγονός ότι στα αστικά κέντρα η ζυγαριά έγειρε προς το «Όχι», σε αντίθεση με τις περιοχές της Ανατολής. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ κ. Καινάκ δήλωσε πως «οι ψήφοι υπέρ του ΝΑΙ είναι χαμηλότερες από αυτές που περιμέναμε», δίνοντας με τον τρόπο αυτό το στίγμα της κατάστασης. 

Όπως μαρτυρούν και τα αποτελέσματα, η Τουρκία μοιάζει πλέον με μία διχασμένη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κηρύξει ο Ταγίπ Ερντογάν από το πραξικόπημα και μετά.

Tο οριακό αποτέλεσμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου να αποδεχθεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος , Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου κατηγόρησε μάλιστα την εκλογή επιτροπή ότι η απόφασή της, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στη νοθεία.

Η απόφαση της εκλογής επιτροπής να δεχθεί ως έγκυρα και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια έγινε γνωστή αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, κι ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στην απόφαση αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται έγκυρα εκτός εάν κάποιος μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει νοθεία.  

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα γνωστοποίησε μάλιστα ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ