Τέλειοοο! Ψηφίστε το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας και της Αττικής! Ένας διαγωνισμός ως τις 15/6

Το μεγάλο γκάλοπ για το καλύτερο σουβλάκι ξεκινάει και σας καλούμε να ψάξετε, να δοκιμάσετε και να ψηφίσετε την αφρόκρεμα των σουβλατζίδικων. 

Γύρος, καλαμάκι, κεμπάπ: πού τρως τα καλύτερα στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Αττική; Συντονιστείτε, η ψηφοφορία που διοργανώνει το «α» με τη χορηγία της ελληνικής αλυσίδας METRO Cash & Carry αρχίζει!

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», μονολογώ σκεπτόμενος τις εξελίξεις της κρίσης, που επανέφεραν στο προσκήνιο το σουβλάκι από το 2010 και μετά. Και αυτό διότι, όσο κι αν κάηκε σε χωρίς έμπνευση copy-paste μαγαζιά μαζικής εστίασης, την ίδια στιγμή καθιερώθηκε ως μία από τις πιο δυνατές γευστικές τάσεις, πράγμα που απελευθέρωσε οραματιστές χειροτέχνες, μεθοδικούς και υγιώς σκεπτόμενους επιχειρηματίες, που ανανέωσαν τόσο το είδος όσο και το σκηνικό του, δίνοντας εκσυγχρονισμένη αύρα στη μεγάλη διαχρονική αγάπη των Ελλήνων.

Αυτός ο μικρός οβελός είναι θαυματουργός και δεν είναι εύκολο να ξεπέσει όσο κι αν ταλαιπωρείται, διότι έχει γεννηθεί από την πραγματική ανάγκη για γρήγορο και νόστιμο φαγητό, αξιοποιώντας μια παμπάλαια ελληνική και όχι μόνο παράδοση.

Έχει γίνει ηρωικό έδεσμα της pop κουλτούρας μας – τόσο που αν ο Άντι Γουόρχολ ήταν Έλληνας, θα το είχε κάνει σίγουρα πίνακα για το μουσείο μοντέρνας τέχνης! Βέβαια το σουβλακικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που, εν έτει 1993, το «αθηνόραμα» κάλεσε τους Αθηναίους να ψηφίσουν το «Καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας» σε ένα διαγωνισμό που άφησε εποχή. Έχουν ωριμάσει λοιπόν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού, όπου εκατοντάδες ή μάλλον χιλιάδες συμπολίτες μας θα ψηφίσουν για να αναδείξουν το καλύτερο σουβλάκι της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα!

Ένα από τα πράγματα που έχουμε­ παρατηρήσει είναι ότι σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους τα μαγαζιά, το σουβλάκι πήγε πολύ πέρα από αυτό­ που έχουμε συνηθίσει και αγαπήσει. Και δεν μιλάω απλώς για τις πατάτες και τα μαρούλια με 1000 islands sauce που το μπουκώνουν εδώ και χρόνια λαϊκίζοντας πάνω στο αίσθημα της πείνας. Τα προσφερόμενα είδη έχουν πληθύνει, τα παρελκόμενα έχουν διευρυνθεί παίρνοντας δάνεια όπως η κέτσαπ από τα χάμπουργκερ ή αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία να κεντήσει ωραίες ιδέες.

Ενώ δηλαδή τα πολύ εξειδικευμένα σουβλατζίδικα υπάρχουν πάντα, τα μενού των μαγαζιών έχουν πλέον πολύ μεγάλη ποικιλία.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο σουβλάκι; Αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε τα πιο δημοφιλή «γένη» του σουβλακιού και να καλέσουμε τους Αθηναίους να ψηφίσουν ξεχωριστά για το καλύτερο καλαμάκι, τον καλύτερο γύρο και το καλύτερο κεμπάπ. Είναι σαφές ότι αυτά είναι τα επικρατέστερα είδη σουβλα­κιού, της λέξης που –τουλάχιστον στην Αθήνα– περιγράφει το τυλιχτό έδεσμα ό,τι κι αν μπαίνει στην πίτα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι το σουβλάκι από σπεσιαλιτέ δρόμου έχει μετατραπεί πλέον σε κανονικό φαγητό, το οποίο τρως ακόμη και σε μια κανονική έξοδο, καθώς τα σουβλατζίδικα έχουν εξελιχτεί σε μοντέρνες εξειδικευμένες ταβέρνες.

Διαλέγουμε άρα τα τρία αγαπημένα είδη –γύρος, καλαμάκι, κεμπάπ– και ψηφίζουμε για όποια εξ αυτών θέλουμε –ή ακόμη καλύτερα για όλα– το μαγαζί που πιστεύουμε ότι διαπρέπει σε καθένα από αυτά. Δηλαδή για τα τρία είδη μπορούμε να ψηφίσουμε τρία διαφορετικά σουβλατζίδικα. Ψηφίζουμε τον καλύτερο γύρο, καλαμάκι, κεμπάπ, είτε το προτιμάμε συνήθως τυλιχτό σε πίτα είτε το τρώμε ως μερίδα.

Ψήσ’ το και ανέβασε στο instagram φωτογραφίες με τα καλύτερα σουβλάκια της πόλης στα hashtags #athinorama, #athinoramabestsouvlaki και #metrocc. Οι φωτογραφίες με τα περισσότερα likes θα κερδίσουν… ζουμερά δώρα.

Ας δώσουμε τώρα ακόμη μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις ξεκινώντας από το γύρο, ο οποίος μπορεί να είναι από χοιρινό, κοτόπουλο ή και ντονέρ. Καθώς ψηφίζετε εδώ το συγκεκριμένο σουβλατζίδικο στην κατηγορία του γύρου, έχετε τη δυνατότητα στα σχόλια να διευκρινίσετε τις γευστικές του λεπτομέρειες, όπως το είδος του κρέατος για το οποίο το ψηφίζετε και ό,τι άλλο εσείς θεωρείτε απαραίτητο. για την ακρίβεια σας παροτρύνουμε θερμώς να το κάνετε.

Εξάλλου, αξίζει να αναδειχτούν από αυτήν τη διαδικασία οι μάστορες του είδους, που προσφέρουν ένα πρωτοκλασάτο τελικό προϊόν. στην περίπτωση του γύρου αυτό­ οφείλει να είναι τραγανό, κοκορετσάτο, ζουμερό και, φυσικά, νόστιμο και λεπτοκομμένο ανεξαρτήτως κρέατος. Τα καλαμάκια επίσης πρέπει να είναι χυμώδη και να γράφουν στο στόμα τη γεύση του κρέατός τους. Τα καλύτερα ψήνονται πάντα την τελευταία στιγμή – αν μείνουν ψημένα για ώρα και ζεσταίνονται όταν τα παραγγέλνεις, χάνουν πολύ­.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα καλαμάκια έχουν ανανεωθεί τελευταία, αφού έχουμε φάει εξαιρετικά από κρέας προβάτου, αγριογούρουνου και μαύρου χοίρου ελευθέρας βοσκής, εξέλιξη που τους δίνει μεγάλη δυναμική αν συνεχιστεί. Στο κεμπάπ, που η καταγωγή του είναι πιο ανατολίτικη, έχουμε ευχαριστηθεί άλλα με χοντροκομμένο κιμά και άλλα πιο απαλά στην υφή. Το βασικό είναι να παραμένουν ζουμερά και το καρύκευμά τους να κεντάει όμορφα πάνω στη φυσική τους γεύση.

Η αφράτη σαν ψωμί πίτα, πάλι, δίνει στα τυλιχτά έξτρα πόντους. Τέλος, όσον αφορά τα παρελκόμενα, σκοπός δεν είναι να πνίγουν­ το κυρίως θέμα, αλλά να το αναδεικνύουν με ουσιαστικές, λιτές αντιστίξεις. Ένα πολύ πληθωρικό τζατζίκι σε μεγάλη ποσότητα λ.χ. είναι οδοστρωτήρας που σκεπάζει τα πάντα, γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται μέτρο.

Αυτά από εμάς... Τώρα ο λόγος­ ανήκει σε εσάς. Μπείτε στη σελίδα της ψηφοφορίας, ψηφίστε μέχρι την Πέμπτη 15/6 το καλύτερο σουβλάκι της πόλης στη μεγάλη ψηφοφορία που διοργανώνει το «α» με τη χορηγία της ελληνικής αλυσίδας METRO Cash & Carry και κερδίστε πλούσια δώρα.

Από το athinorama.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ