Οι συνομιλίες, οι φωτογραφίες δράσης των ληστών των χρηματοκιβωτίων -Τι ρόλο έπαιξαν οι τσιλιαδόροι

Το τελευταίο διάστημα η σπείρα των χρηματοκιβωτιών έχει χτυπήσει δεκάδες φορές σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις.

Πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων της δράσης της σπείρας των χρηματοκιβωτίων έρχονται στο φως.

Οι φωτογραφίες, που δημοσίευσε ο "Ελεύθερος Τύπος" εμπεριέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη τους από ένα πεσμένο κινητό τηλέφωνο στην αποτυχημένη ληστεία της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Καπανδρίτι, το οποίο μαζί με άλλα δεδομένα καταχωρήθηκαν στο λογισμικό σύστημα Intelligence 2 (I2), και ανέδειξαν τις 65 επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις και τους τόπους κίνησής τους τις ώρες διάπραξης των ληστρικών επιδρομών. 

Με αυτόν τον τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικοί «άκουγαν» τις συνομιλίες των δραστών την ώρα των ληστειών, καθυστερημένα όμως, μετά τις απομαγνητοφωνήσεις τους. 

Οι ληστές που συμμετείχαν σε κάθε ληστρική επιδρομή είχαν ανοικτές τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσά τους και με τους «τσιλιαδόρους» που ήταν επιφορτισμένοι να τους ειδοποιούν είτε για αστυνομική παρουσία, είτε για φύλακα ασφαλείας, ενώ είχαν εντολές να ρίχνουν… καρφιά σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στους στόχους προκειμένου να σκάνε τα λάστιχα εκείνων που μπορεί να τους καταδίωκαν.

Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα 18χρονο μέλος της συμμορίας με ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, που έμενε στο στρατόπεδο Καποτά και σχεδόν σε κάθε ληστεία που συμμετείχε φορούσε παπούτσια φωσφορίζοντα!  

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 15 άτομα, ωστόσο διαφεύγουν πέντε ακόμη που έχουν ταυτοποιηθεί ανάμεσα στους οποίους και ο βασικός αρχηγός, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μελών. 

Πέρα από τις συνομιλίες τους, προς το παρόν δεν έχουν προκύψει σημαντικές ταυτοποιήσεις αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, κάτι που μπορεί να προκύψει στη συνέχεια από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

 

Οι συνομιλίες βίας

Από τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ληστών προκύπτει η βιαιότητα της δράσης τους.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μερικές από αυτές:

 

Ληστής: Κάτσε κάτω μην κουνιέστε. Σε πυροβόλησα μην κουνιέσαι. Είναι κανένας άλλος εδώ; Έτσι ακίνητοι. Μη φοβάστε. Πες μου αλήθεια πάτησες κανένα κουμπί (συναγερμό);

2ος ληστής: Άστον αυτόν, μην του δένεις τα χέρια, δέσε και τον άλλον. Άνοιξέ μου την γκαραζόπορτα. Έχεις αυτοκίνητο;

Φύλακας: Όχι

Ληστής: Μην κάνεις μ……. στην άναψε, πρόσεχε.

2ος ληστής: Τι είναι αυτό; Δεν το βλέπεις τι θέλει να κάνει;

Ληστής: Δεν θα κάνει τίποτα μην αγχώνεσαι όπλο κρατάω. Είσαι χαζός; (ρωτάει τον φύλακα)

Φύλακας: Όχι

Σε άλλη ληστεία έχουν ακινητοποιήσει δύο φύλακες και ρωτούν για τα χρηματοκιβώτια.

Ληστής: Δώσε μου ένα tire wrap. Εσύ δέσε τα πόδια σε αυτό το μ….. . Το χρηματοκιβώτιο που είναι;

Φύλακας: Δεν ξέρω τίποτα για χρηματοκιβώτιο

Ληστής: Τι αυτοκίνητο έχεις;

Συνεργός: Να σου πω, τα ξέρω όλα για σας και για όλα αυτά εδώ πέρα. Έχετε μπει στα γραφεία ρε;

Ληστής: Μη μιλάς συ ρε. Σε ρώτησε κανένας από μας;

Φύλακας: Για ποιο πράγμα;

Ληστής: Για το χρηματοκιβώτιο

Φύλακας: Για το λογιστήριο δεν θέλετε;

Ληστής: Πες μας που είναι το χρηματοκιβώτιο, έλα.

Φύλακας: Δεν ξέρω πολλά πράγματα

Ληστής Θα τα βρω και τα άλλα που είναι το χρηματοκιβώτιο πες μου. Πες μου 3 έχει. Το ένα λογιστήριο, διευθυντή το δεύτερο. Και το τρίτο;

Φύλακας: Ποιο τρίτο;

Ληστής: Το τρίτο ξέρεις ποιο. Για πάμε στου διευθυντή έλα μαζί μου ένας.

Συνεργός: Που τον πάτε;

Ληστής: Στου διευθυντή στο γραφείο το δεύτερο κουτί, είναι. Ψηλέ που είναι; Το τρίτο κουτί που είναι; Εγώ ξέρω ότι ξέρεις γι αυτό σε ρωτάω. Έλα μ……... οι δυο μας είμαστε. Έχει συναγερμό μέσα; Ένα κατσαβίδι παιδιά. Αυτό τι είναι; Ανοίξτε το. Μας χρειάζεται αυτός; Τα μάτια κλείσε, τα μάτια.

Άκουγαν… αστυνομία;

Σε κάποιες άλλες συνομιλίες, υπάρχουν υποψίες ότι κάποια από τα επιχειρησιακά μέλη άκουγαν ασυρμάτους της αστυνομίας προκειμένου να ειδοποιήσουν τους συνεργούς.

Ληστής: Μόλις πήγε το σήμα. Πήγε σήμα για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους. Για όλους.

Συνεργός: Νταβάϊ, νταβάϊ. Για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους

Ληστής: Τώρα, τώρα πήγε

Συνεργός: Εντάξει τι με νοιάζει εγώ φτάνω

Ληστής: Δεν σε λέω εσένα ρε. Εσύ που είσαι, εμείς ερχόμαστε από κάτω.

Οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούσαν για οτιδήποτε έβλεπαν κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Ληστής: Το αμάξι που ανέβαινε το είδες εσύ;

Συνεργός: Ναι, ναι

Ληστής: Έρχεται σεκιουριτάς;

Φύλακας: Τι σεκιουριτάς;

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι; Μπαίνεις μέσα;

Φύλακας: Ναι

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι;

Φύλακας: Το λογιστήριο;

Ληστής: Θα σε χτυπήσω μη μου λες μ…….. . Μπαίνεις μέσα, ξέρεις που είναι το λογιστήριο

Συνεργός: Τα γραφεία, τα γραφεία

Ληστής: Ξέρεις όλα τα πάντα που είναι. Και του διευθυντή και όλα ξέρεις έτσι δεν είναι; Θα έρθεις μαζί μου. Συνεργάσου να μη σου σηκώσω χέρι να μην σου κάνω κακό. Οικογένεια έχεις δεν έχεις; Έχω και εγώ

Συνεργός: για online, για online ρώτα

Ληστής: Οι κάμερες είναι online τίποτα; Online κάμερες είναι, κοιτάει κανένας; Τι αυτοκίνητο έχεις;

Φύλακας: Εδώ πίσω είναι το Corolla

Ληστής: Να σου πω, τα ξέρω όλα για εσάς και για όλα αυτά εδώ πέρα. Πες μου πως ανοίγει η γκαραζόπορτα

Φύλακας: Με το κλειδί. Το πράσινο.


 

Αρπαγή οδηγού φορτηγού

Τουλάχιστον τέσσερα από το μέλη της συμμορίας εμπλέκονται στην αρπαγή οδηγού φορτηγού που μετέφερε τσιγάρα. 

Στις 31 Αυγούστου 2016 ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και σφυριού υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας με φορτίο είδε καπνού και απορρυπαντικά. 

Έβαλαν κουκούλα στον οδηγό και του έδεσαν τα χέρια. 

Τον επιβίβασαν σε άλλα όχημα και τον αποβίβασαν αργότερα στην περιοχή της Πάρνηθας. 

Το φορτηγό που είχαν αποσπάσει βρέθηκε στην οδό Φιλίας των Λαών στο Μενίδι όπου οι δράστες είχαν επιχειρήσει να του βάλουν φωτιά. 

Οι δράστες είχαν αφαιρέσει από το εσωτερικό του είδη καπνού, αναπτήρες, σοκολάτες, απορρυπαντικά, αξίας περίπου 140.000 ευρώ, 220 από το πορτοφόλι του οδηγού και τρεις κάρτες sim από τα κινητά του. 

Το φορτηγό που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες για τη ληστεία βρέθηκε καμένο στην οδό Χαιρώνειας στο Μενίδι. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που είχαν αρπάξει οι δράστες βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Καρκαβίτσα στο Μενίδι. 

Οι αστυνομικοί είχαν βρει ένα ζευγάρι γάντια των δραστών στο σημείο που είχαν κάψει το αυτοκίνητό τους, ενώ ένας κάτοικος είχε δει τον δράστη που πέταξε τα γάντια να κατευθύνεται στο στρατόπεδο Καποτά. 

Στο ίδιο σημείο βρίσκονταν και δύο υπάλληλοι του δασαρχείου Πάρνηθας, που είχαν αντιληφθεί την παρουσία ενός ακόμη οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη ληστές των χρηματοκιβωτίων. 

Από φωτογραφίες σεσημασμένων ατόμων, οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν ως έναν από τους δράστες, τον 39χρονο Δημ. Π., δηλαδή οι αστυνομικοί από το περασμένο καλοκαίρι γνώριζαν κάποια από τα μέλη της διαβόητης συμμορίας.  

Τους συνέλαβαν στα «βαφτίσια», φοβήθηκαν μην τους βρουν μεθυσμένους

Σε χώρο δεξιώσεων όπου είχαν συγκεντρωθεί για να διασκεδάσουν συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από πάνοπλους αστυνομικούς, παρουσία και ανδρών των ΕΚΑΜ, τα μέλη της περιβόητης «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων», τα οποία αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Η αστυνομική επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 1.00 τα ξημερώματα αλλά επισπεύστηκε όταν οι αστυνομικοί που είχαν γίνει «σκιές» των υπόπτων ενημέρωσαν τους αρμόδιους αξιωματικούς ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο δεξιώσεων της δυτικής Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ελεύθερου Τύπου".

Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική τακτική να συλληφθούν πολλά μέλη μαζί, ενώ νωρίτερα έγινε προσπάθεια να γίνει μακροσκοπικός έλεγχος για το κατά πόσο έχουν πάνω τους οπλισμό.

Αστυνομική πηγή σχολιάζει ότι αν η επιχείρηση γινόταν στις 1.00 τα ξημερώματα θα ενείχε περισσότερους κινδύνους, καθώς οι ληστές συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τις αντιδράσεις τους. 

Στη «σύναξη» της περασμένης Πέμπτης δεν συμμετείχε ένα από τα αρχηγικά μέλη με καταγωγή από τη Ρωσία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε φύγει για την πατρίδα του (εκεί ζουν οι γονείς του) λόγω αιφνίδιου θανάτου συγγενικού του προσώπου. «Τον ήξεραν όλοι με το ψευδώνυμό του. 

Ο λόγος του μετρούσε στην οργάνωση», λέει χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένη πηγή.

Η Αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, στο σύνολό τους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με εξαίρεση έναν 26χρονο Αλβανό, και προχώρησε σε 20 προσαγωγές.

Συνολικά κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης πέντε άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί από την Ασφάλεια και αναζητούνται.

Η έρευνα θα συνεχιστεί για την ταυτοποίηση και άλλων προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες κατηγορίες για άτομα που προσήχθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και αφέθησαν ελεύθερα. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι η δράση αρκετών μελών της οργάνωσης ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν. 

Η «δεξαμενή» των ληστών που έμπαιναν και έβγαιναν στη συμμορία ήταν μεγάλη και άλλαζε ανάλογα με το ποιοι συλλαμβάνονταν και ποιοι αποφυλακίζονταν κάθε φορά.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αναφέρουν ότι τα μέλη της συμμορίας ήταν «επαγγελματίες». 

Συνήθιζαν να φοράνε γάντια, πάντα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ ήταν «δεμένοι» μεταξύ τους σαν οικογένεια. 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έπαιρναν πληροφορίες για τους στόχους τους από διανομείς καφέ και φαγητού, οι οποίοι έμπαιναν να αφήσουν παραγγελίες σε εταιρίες και πληροφορούσαν τους ληστές για το που βρίσκεται ο χώρος του λογιστηρίου ή του χρηματοκιβωτίου. 

Επίσης, οι δράστες συνήθιζαν να καθαρίζουν καλά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν στις ενέργειές τους σε πλυντήρια της δυτικής Αττικής για να μην αφήνουν ίχνη.

Το στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις με στόχο χρηματοκιβώτια εταιριών στην Αττική και στους όμορους νομούς. 

Ο φόβος των αρμόδιων αξιωματικών είναι τα ασύλληπτα μέλη να επιχειρήσουν να επαναδραστηριοποιηθούν, κάτι πάντως που -αν γίνει- μάλλον θα τους πάρει χρόνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ