Η συναρπαστική ζωή & τα megadeals του λύκου των business Μπερνάρ Αρνό 8ου πλουσιότερου στον κόσμο

Αν και Γάλλος, ο Μπερνάρ Αρνό ακολουθεί όλη του τη ζωή πιστά το ρητό του Τζον Κένεντυ: «όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, συνεχίζουν μόνο οι ζόρικοι».

Όταν, λοιπόν, η σχέση του κολοσσιαίου ομίλου πολυτελών ειδών με την επωνυμία LVMH, που έχει στην κατοχή του, ανέπτυξε μία «δυσλειτουργική» σχέση με τον ιστορικό οίκο Christian Dior, του οποίου κατείχε πλειοψηφικό μερίδιο, εκείνος εξαγόρασε το πρόβλημα.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό», όπως τον αποκαλούν φίλοι και εχθροί, γνωρίζει την πολύπλοκη τέχνη της κατά μέτωπο επίθεσης και των χρυσών deals. Eξαγοράζοντας τον ιστορικό οίκο έναντι 12,1 δισ. ευρώ όχι μόνο ενδυνάμωσε την οικογενειακή του εταιρεία Groupe Arnault, αλλά και ανέβηκε στην 8η θέση της ιεραρχίας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Προσπέρασε έτσι τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμεργκ και τους πολιτικά ισχυρούς αδερφούς Κότς.

Στο ίδρυμα Fondation Louis Vuitton

«Οι αγοροπωλησίες, οι εξαγορές είναι πραγματικά συναρπαστικές. Ειδικά με μαγεύει η στιγμή που ετοιμάζεσαι να κάνεις ένα deal, το οποίο δεν ξέρεις αν θα σου βγει ή όχι. Και μετά είναι οι περιπτώσεις εκείνες που μία συμφωνία αποκτά δική της ζωή και οντότητα και εξελίσσεται πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόσουν και εσύ ο ίδιος. Όταν αγόρασα τη Louis Vuitton ακόμα και στενοί συνεργάτες μου έλεγαν “μα είναι ήδη τόσο μεγάλος οίκος! Πόσο περισσότερο μπορείς να τον αναπτύξεις. Δεν έχεις να προσφέρεις και πολλά”. Και, όμως, λατρεύω να παντρεύω την παράδοση, το κλασικό δηλαδή με το μοντέρνο. Αυτό το κάνω με τη συμβολή της νέας γενιάς, με τη φρέσκια οπτική».

Η δυναστεία περνάει στη νέα γενιά

Για τον λόγο αυτό, ο μεγιστάνας στον χώρο των ειδών πολυτελείας και της υψηλής ραπτικής, βασίζεται στα παιδιά του, χτίζοντας μία δυναστεία. Εξάλλου, ο ίδιος δεν περιορίζεται πια στο επιχειρείν. Αναζητάει όλο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να απολαύσει τα χόμπι του, ειδικά τώρα που πλησιάζει τα 70 του χρόνια.

Ασχολείται φανατικά με το τένις, είναι ερασιτέχνης πιανίστας, μανιακός συλλέκτης έργων τέχνης, πρεσβευτής της Γαλλίας, εκπροσωπώντας το Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ σε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και χαζομπαμπάς -όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί- πέντε παιδιών. Δύο από αυτά ετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία του κολοσσού του.

Τέλος είναι σύζυγος μίας γυναίκας που ασκεί τεράστια επιρροή πάνω του και με την οποία δεν έχει σταματήσει να «βιώνει τον μήνα του μέλιτος», όπως έχει εξομολογηθεί σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Εξάλλου, όσο ορμητικός είναι στη δουλειά του, άλλο τόσο ήρεμος και κατασταλαγμένος είναι στην προσωπική ζωή του, την οποία διαφυλάσσει από αδιάκριτα βλέμματα. Προτιμάει να κρύβεται στις θάλασσες του Αιγαίου, τις οποίες διασχίζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο με το υπερπολυτελές γιοτ του AMADEUS, το οποίο ξεπερνάει τα 69 μέτρα.

Η επίσημη διάδοχος Ντελφίν

Η επίσημη διάδοχός του είναι η κόρη του Ντελφίν. Είναι η πρωτότοκη και μοναχοκόρη του, η οποία επάξια τα τελευταία χρόνια αποκαλείται «η πρώτη κόρη της μόδας». Εκτός από τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται, καθώς και εκείνη είναι πανύψηλη και λεπτή σαν τον πατέρα της, μοιράζεται μαζί του και την απέχθειά της για τη δημοσιότητα. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις όπως ο διάβολος το λιβάνι και όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες τις αντιμετωπίζει σχεδόν φοβικά.

Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον διάδοχο μίας εκ των μεγαλυτέρων ιταλικών εταιρειών κρασιού τον Αλεσάντρο Βαλαρίνο Γκάνσια το 2005. Είχε κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία είχε πληρώσει ο πατέρας της. Δεν είχε αρκεστεί, όμως, σ’ αυτό. Είχε επιμεληθεί σχεδόν κάθε λεπτομέρεια της εντυπωσιακής εκδήλωσης.

Η τελετή είχε γίνει στον καθεδρικό ναό του Μπορντώ, ο οποίος είχε διακοσμηθεί για την περίσταση με 5.000 τριαντάφυλλα από τον ίδιο τον μετρ της μόδας Λαρλ Λάγερφερ, ο οποίος είναι στενός οικογενειακός φίλος.

Η Fondation Louis Vuitton

Παρ’ ότι ένα άλλο ζευγάρι είχε κλείσει μήνες νωρίτερα τον καθεδρικό για τον δικό του γάμο, ο πατέρας της νύφης κατάφερε να τους πείσει να μεταφέρουν την ημερομηνία. Δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι της κόρης του, η οποία είχε συμβουλευτεί αστρολόγο για την επιλογή της ημερομηνίας. Η νύφη φόρεσε νυφικό με την υπογραφή του Γκαλιάνο, το οποίο είχε χρειαστεί 1.300 ώρες για να ραφτεί.

100.000 δολάρια το μπουκάλι!

Το πάρτι είχε πραγματοποιηθεί σ’ ένα μεσαιωνικό κάστρο και οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτό κρασί, καθώς κάθε μπουκάλι κόστιζε σχεδόν τα 100.000 δολάρια! Ο περήφανος πατέρας δεν είχε σταματήσει να καταγράφει τη βραδιά με το κινηματογραφικό συνεργείο του Χόλιγουντ, το οποίο είχε νοικιάσει για την περίσταση, έναντι 2.000.000 ευρώ.

Παρά την αξέχαστη βραδιά, το ζευγάρι χώρισε λίγο αργότερα και η Ντελφίν βρήκε ξανά τον έρωτα στο πρόσωπο του εκατομμυριούχου της τεχνολογίας Ξαβιέ Νιέ (Xavier Niel). Παρ’ όλα αυτά δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για τη σχέση της αυτή.

Η μυστικοπάθειά της, μάλιστα, φτάνει σε τέτοιο σημείο που ακόμα και οι στενοί συνεργάτες της δεν γνωρίζουν αν η κόρη της είναι και δικό του βιολογικό παιδί, ή ποιά είναι η ηλικία και το όνομά της. «Προτιμώ να εστιάζω στη δουλειά μου. Το μότο μου είναι “ζήσε κρυμμένη, ζήσε ευτυχισμένη”». Καθόλου περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας της είχε κρατήσει κάποιες δεκαετίες νωρίτερα μυστικό ακόμα και από τη γραμματέα του τον πρώτο του γάμο, αλλά και τη γέννησή της.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό, όμως, είναι ότι η 42χρονη σήμερα Ντελφίν, παρ’ ότι έχει τέσσερα ακόμα αδέλφια, θεωρείται η διάδοχος της εταιρείας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, σε μία σημαντιή κίνηση τουλάχιστον σε σημειολογικό επίπεδο, ο Μπερνάρ έχρησε την κόρη του εκτελεστική αντιπρόεδρο της Louis Vuitton, η οποία είναι η ναυαρχίδα του ομίλου του. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, η προαγωγή της εκείνη ήταν ζήτημα του πότε θα γίνει και όχι του αν θα γίνει.

Δείγματα γραφής

Ειδικοί του χώρου, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δεν αποτελεί κλασικό παράδειγμα νεποτισμού. Η νέα γυναίκα, που ζει μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της. Όσο ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Christian Dior τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα του ρεκόρ πωλήσεων.

Απέδειξε, επίσης, ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί μία κρίση μεγάλου βεληνεκούς, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και παγκοσμίου διαμετρήματος σχεδιαστής Τζον Γκαλιάνο μπλέχτηκε σ’ ένα σκάνδαλο, φωνάζοντας αντισημιτικά σχόλια τον Φεβρουάριο του 2011 σε δημόσιο χώρο.

Η Ντελφίν αντέδρασε ταχύτατα, απενεργοποιώντας μία επικοινωνιακή βόμβα που τελικά δεν εξερράγη στα χέρια της. Τον αντικατέστησε ευθύς αμέσως και μόλις λίγες εβδομάδες μετά έφερε εις πέρας μία από τις πιο επιτυχημένες επιδείξεις μόδας του οίκου. Εκείνοι που έχουν εργαστεί κοντά της κάνουν λόγο για μία επαγγελματία που επιθυμεί να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια. Εργάζεται σκληρά και έχει αισθητήριο να ανακαλύπτει τον επόμενο σχεδιαστή.

Στο «γήπεδο» και ο Αντουάν

Εξίσου δραστήριος με την οικογενειακή επιχείρηση είναι ο μικρότερος αδελφός της Αντουάν, ο οποίος, όμως, σε αντίθεση με την αδελφή του, μοιάζει να απολαμβάνει το προσκήνιο. Όπως και η αδελφή του ξεκίνησε την καριέρα του από χαμηλά, δουλεύοντας στα καταστήματα ως πωλητής. «Ο πατέρας μας έλεγε πάντα ότι αν θέλετε να δουλέψετε μαζί μου, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρότερα από όλους τους άλλους και να βιώσετε την σταδιακή άνοδο».

Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών παπουτσιών Berluti που ανήκει στον οικογενειακό όμιλο. «Τα πρώτα παπούτσια Berluti μου τα έκανε δώρο ο πατέρας μου σε ηλικία 17 ετών. Περνούσα ακόμα τη φάση της εφηβείας. Άκουγα συνέχεια το συγκρότημα Nirvana και ντυνόνουν… πώς να το πω… όχι και τόσο κομψά, οπότε δεν τα φορούσα και συχνά. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και τότε θυμάμαι να είμαι περήφανος που μου ανήκε κάτι τόσο κομψό και όμορφο».

Μπορεί ο ίδιος να έχει υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του ότι ποτέ δεν υπήρξε άλλη επιλογή εκτός από το να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα μου, αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα. Παίζει μανιωδώς γκολφ, αλλά ποτέ δεν κλείνει συμφωνίες στα γήπεδα.

Είναι, επίσης, πρωτοκλασάτος παίκτης του πόκερ. Έχει συμμετάσχει, μάλιστα, στα μεγαλύτερα τουρνουά πόκερ στο Λας Βέγκας, όπου έχει κερδίσει μεγάλα ποσά. Επίσης, έχει εδώ και χρόνια σχέση με το τοπ μόντελ Νατάλια Βοντιάνοβα, με την οποία έχει αποκτήσει και δύο παιδιά.

Το ζευγάρι δίνει συχνά το παρόν στα καλύτερα πάρτι σε Παρίσι, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Η βάση τους είναι στο Παρίσι, ένα υπερπολυτελές διαμέρισμα, στο οποίο μένουν μαζί με τα δύο παιδιά τους και τα άλλα τρία από τον προηγούμενο γάμο της Ναταλίας, όπως διαβάζουμε στο καλογραμμένο άρθρο της Νεφέλης Λυγερού στο stavroslygeros.gr. Ο Αντουάν, όμως, δεν μένει απομονωμένος στα κεντρικά γραφεία. «Απολαμβάνω να περνάω χρόνο στα μαγαζιά και να έχω επαφή με τους πελάτες. Μαθαίνω πολλά από αυτούς».

Το πιο πολύτιμο μάθημα, όμως, το έχει πάρει από μία θρυλική ταινία, το Pretty Woman. «Να μην υποτιμάς κανέναν πελάτη, όπως και αν είναι ντυμένος. Αν το κάνει αυτό ένας υπάλληλος μου τον απολύω αμέσως».

Παρ’ ότι η αδελφή του έχει μεγαλύτερο ρόλο στην εταιρεία, η σχέση μεταξύ τους παραμένει άψογη. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι από πολύ νωρίς, όταν και οι δύο ήταν παιδιά και δεν είχαν συνειδητοποιήσει το ακριβές μέγεθος της οικογενειακής τους περιουσίας, έκαναν μία συμφωνία: Να μην αφήσουν τη δουλειά να δηλητηριάσει τη σχέση τους. «Τιμούμε ακόμα και σήμερα την συμφωνία αυτή, διότι γνωρίζουμε ότι αν οι μεταξύ μας σχέσεις χαλάσουν μπορεί να διακυβευτεί ό,τι δημιούργησε ο πατέρας μας».

«Το καλύτερο δώρο της ζωής του»

Τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι της μόδας έχει μπει και ο μικρότερος αδελφός τους Αλεξάντερ. Είναι το μεγαλύτερο παιδί από το δεύτερο γάμο του πατέρα τους με την Καναδέζα πιανίστρια Ελέν Μερσιέ (Hélène Mercier). Με εντυπωσιακές σπουδές, μοιράζεται το πάθος του πατέρα του για τον αθλητισμό.

Λίγους μήνες νωρίτερα, μάλιστα, είχε κάνει στον πατέρα του το «καλύτερο δώρο της ζωής του», αφού γνωρίζει πολύ καλά το πάθος του για το τένις. Πατέρας και γιος είχαν κανονίσει να παίξουν μία φιλική παρτίδα τένις. Αφού συναντήθηκαν στο γήπεδο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού, ο Αλεξάντερ αποχώρησε, προβάλλοντας μία προσχηματική διαικιολογία. Αμέσως μετά, τον αντικατέστησε ο πρωταθλητής Ρότζερ Φέντερερ. «Ο μικρός μου γιός είχε κανονίσει να τον φέρει, γιατί ήξερε ότι ήταν όνειρό μου να μοιραστώ το γήπεδο μαζί του».

Αρχικά, ο Αλεξάντερ εργαζόταν διακριτικά στο πλευρό του πατέρα του, βοηθώντας στη διαδικτυακή στρατηγική της εταιρείας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε κάποιες προσλήψεις, αλλά και σε τεχνολογικά ανοίγματα. Κατέστη σαφές, όμως, ότι βγαίνει δυναμικά στο “γήπεδο”, όταν παραβρέθηκε σε συνάντηση του πατέρα του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.

Παρ’ ότι είναι μόλις 24 ετών πολλοί δημοσιογράφοι που τον έχουν συναντήσει από κοντά κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα ευφυή νεαρό με ηγετικές ικανότητες. Έχουν υποστηρίξει, μάλιστα, ότι δεν είναι καθόλου απίθανο τα επόμενο χρόνο να παρακάμψει την ιεραρχία και να επισκιάσει τα μεγαλύτερα αδέλφια του. «Έχει μία πολύ γενική γνώση του ομίλου. Είναι κοινωνικός και ανοιχτός, αλλά και μετρημένος», λένε φίλος του.

Πράγματι, ποτέ δεν θα τον συναντήσει κανείς μετά τα μεσάνυχτα σε κάποιο κλάμπ να διασκεδάζει με τους συνομιλήκους του. Και αυτός, όπως και όλη η υπόλοιπη οικογένεια, είναι απασχολημένος, κατακτώντας μία προς μία τις μεγαλύτερες εταιρείες μόδας και εδραιώνοντας μία ολοένα και πιο μεγάλη βιομηχανία, η οποία αποτιμάται σε πολλά δισ ευρώ.

 

Οπτικοποίηση Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ