Τραγωδία στο Άδενδρο: Τρεις νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

Τρεις νεκροί και έντεκα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Intercity που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ Σαββάτου, έξω από τη Θεσσαλονίκη. 

Ο τραγικός απολογισμός ανέβηκε την Κυριακή, καθώς έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο ένας από τους τραυματίες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τον δεύτερο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος και κατέληξε.

Δυο ακόμη τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ άλλοι τέσσερις φέρουν ελαφρά τραύματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα θύματα της τραγωδίας ήταν 44, 50 και 55 ετών, ενώ οι τραυματίες είναι από 23 έως 75 ετών και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ πως τη ζωή τους έχασαν ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός και ένας ελεγκτής.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και στο σημείο έσπευσαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Το τρένο είχε αναχωρήσει στις 16:18 από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. 

Τα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας έπεσαν πάνω σε οικία.
 Μέσα στο σπίτι βρίσκονταν δύο άνθρωποι, οι οποίοι μόλις είδαν την αμαξοστοιχία, πήδηξαν απ’ το μπαλκόνι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: "Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου", είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

"Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε", υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας "είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν".

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως "ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο" και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: "αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει".

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:"Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος". Ο ίδιος επισήμανε δε ότι στο σημείο βρίσκεται και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Το πρώτο πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν την τραγωδία θα καταθέσει μέχρι την Παρασκευή το πρώτο πόρισμά της, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», πρόσθεσε.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον χώρο του δυστυχήματος, ενώ κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται εκεί από τα ξημερώματα, για να διερευνήσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων. Εμπειρογνώμονες παρέλαβαν και τον ταχογράφο της αμαξοστοιχίας.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές καθώς ένας πυλώνας βρίσκεται κάθετα πεσμένος πάνω στις ράγες. Επιπλέον, κλιμάκιο της πυροσβεστικής είναι σε αυξημένη επιφυλακή για λόγους ασφαλείας, καθώς η μηχανή της αμαξοστοιχίας, η οποία εμβόλισε το κτίριο, διαθέτει πετρελαιοκινητήρα. Για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φωτογραφίες: Emvolos.gr, alexandriamou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ