Φωτό: Αυτός είναι ο 22χρονος τζιχαντιστής που σκόρπισε το θάνατο στο Μάντσεστερ - Το προφίλ & οι κινήσεις του

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα το προφίλ του δράστη από την επίθεση στο Μάντσεστερ που συντάραξε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπέντι, Βρετανό με καταγωγή από τη Λιβύη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης του πολύνεκρου μακελειού.

Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιες ενεργής έρευνας, αλλά πιθανότατα αντιμετωπιζόταν σαν περιφερειακό πρόσωπο, όπως ο Χαλίντ Μασούντ, ο άνδρας που επιτέθηκε με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.

Τόσο ο Σαλμάν, όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι, ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα.

Άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος αποκαλύπτει πως ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.

Η οικογένεια αποτελείτο από πέντε ή έξι άτομα.

Ο Αμπέντι ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού από τη Λιβύη. Αρχικώς μετανάστευσαν στο Λονδίνο και πριν από περίπου μία δεκαετία, μετακινήθηκαν στο Μάντσεστερ.

Τα δύο από τα τέσσερα παιδιά παρουσιάζουν στους λογαριασμούς στους, στο Facebook, ως γενέτειρά τους, την Τρίπολη της Λιβύης.

Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαήλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρίνα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι.

Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαήλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαήλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery.

Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαήλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Είχε μόλις επιστρέψει από τη Λιβύη

Νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει η πληροφορία που μετέδωσαν οι Times του Λονδίνου, σύμφωνα με τους οποίους, ο Αμπέντι είχε λάβει εκπαίδευση τρομοκράτη σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 22χρονος είχε μόλις επιστρέψει στη Βρετανία μετά από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Λιβύη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι έκανε το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα αυτή όπου συνεργάζονται το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Η Mirror υποστηρίζει, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ότι ο Αμπέντι ήταν φίλο του Ράφαελ Χοστέι, γνωστού ως Αμπού Κάκα αλ Μπριτάνι, που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε το 2016 στη Συρία μετά από επίθεση με drone. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο τους ήταν οικογενειακοί φίλοι και εκφράζονται φόβοι ότι ήταν ο Χοστέι που προκάλεσε τη ριζοσπαστικοποίηση του Αμπέντι

Καρέ - καρέ οι κινήσεις του

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει τον βομβιστή αυτοκτονίας να κινείται μέσα στο στάδιο Manchester Arena και να πυροδοτεί το εκρηκτικό μηχανισμό, έχουν στα χέρια τους οι βρετανικές διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο βομβιστής αυτοκτονίας ενεργοποίησε την βόμβα η οποία πιστεύεται βρισκόταν μέσα σε μια τσάντα.

Η βόμβα περιγράφεται ως “αυτοσχέδια”, κατασκευάστηκε στη Βρετανία και χαρακτηρίζεται ως “πρόχειρη”, αλλά και ταυτόχρονα “σταθερή”, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και να εκραγεί με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο 22χρονος δράστης είχε δελτίο ταυτότητας επάνω του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Guardian.

Ανώτερος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση – με το στοιχείο της δημιουργίας μιας βόμβας επί βρετανικού εδάφους - αποτελεί την πράξη που έχει μεταβάλει το σκηνικό της τρομοκρατίας στη Βρετανία και τονίζει ότι επιτυχής βομβιστική επίθεση δεν είχε συμβεί στη χώρα από το 2005.

Άγνωστο παραμένει αν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι κατασκεύασε μόνος του την βόμβα ή είχε βοήθεια από κάποιον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ