Αίγυπτος: Εν ψυχρώ εκτέλεση 26 Χριστιανών Κοπτών από ένοπλους μασκοφόρους

26 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων εναντίον Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο. 

26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων εναντίον Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μίνια, Εσάμ αλ-Μπεντάιουι. Την είδηση επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, καθώς και το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε πως η επίθεση των ενόπλων εκδηλώθηκε κατά των δύο λεωφορείων που επέβαιναν οι Χριστιανοί, ενώ βρίσκονται καθ' όδον προς το μοναστήρι του Άγιου Σαμουέλ του Εξομογητή της επαρχίας Μίνια, νότια του Καΐρου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές, οι ένοπλοι, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, σταμάτησαν τα οχήματα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Επιπλέον, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι άγνωστοι επέβαιναν σε τρία τετράτροχα οχήματα, όταν πραγματοποίησαν την επίθεση.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, κάλεσε άμεσα σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις ενάμιση μήνα μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει τότε το Ισλαμικό Κράτος. 

Συνολικά, περίπου 70 Χριστιανοί Κόπτες έχουν σκοτωθεί από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε πόλεις, όπως το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και η Τάντα.

Η πληθυσμιακή κοινότητα των Κοπτών αντιστοιχεί περίπου στο 10% των 92 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

 Τους τελευταίους έξι μήνες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη", τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας. "Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία", είπε ο Άχμεντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Να σημειωθεί ότι αύριο ξεκινά στην Αίγυπτο το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων.

Ο πρόεδρος Σίσι έχει συγκαλέσει μια συνεδρίαση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ