Συμβουλές προς γονείς- Πώς να στηρίξετε το παιδί σας κατά την περίοδο των εξετάσεων

Οι εξετάσεις είναι, ίσως, μια από τις πιο αγχώδεις περιόδους για τους γονείς και το παιδί. Να ξέρετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νικήσει το άγχος και την εξάντληση.

Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές, όπως δημοσιεύτηκαν και στο tsemperlidou.gr.

Υποστήριξη

Δώστε πολλή ενθάρρυνση.

Αφήστε το παιδί σας να ξέρει πόσο πιστεύετε σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να του υπενθυμίσετε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα έχει την υποστήριξή σας. Υπενθυμίστε του πως ακόμα κι αν αποτύχει αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίζει ή πως δεν είναι έξυπνο.

Βρείτε του ένα ήσυχο μέρος για να διαβάσει

Το παιδί σας θα χρειαστεί ένα ήσυχο μέρος όπου μπορεί να μελετήσει ανενόχλητο για τις εξετάσεις του. Δεν πρέπει να υπάρχουν περισπασμοί, όπως τηλεόραση, στο δωμάτιο. Θα πρέπει να καταστήσετε σαφές στα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τα μικρότερα αδέλφια, ότι το παιδί δεν πρέπει να ενοχλείται και να διακόπτεται την ώρα που διαβάζει.

Συζητείστε

Ρωτήστε το παιδί σας πώς αισθάνεται σχετικά με τις εξετάσεις. Το παιδί σας μπορεί να είναι νευρικό, ανήσυχο ή να φοβάται για τις εξετάσεις, αλλά να δυσκολεύεται να μιλήσει από μόνο του. Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν αυτά τα συναισθήματα νωρίς, έτσι ώστε να μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας πριν από τις εξετάσεις. Μην απορρίψετε τα συναισθήματά του. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία εφ’ όσον προσπάθησε σκληρά.

Δραστηριότητες

Αφήστε το παιδί να παρακολουθήσει τις άλλες δραστηριότητές του. Ενώ μπορεί να θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όριά του. Μην εστιάζετε αποκλειστικά στις εξετάσεις. Αντ’ αυτού, βρείτε του χρόνο για διαλείμματα, για να δει τους φίλους του, να ακολουθήσει τα χόμπι του και τις άλλες δραστηριότητές του.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το  παιδί σας να κάνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι καλύτερες συνήθειες θα οδηγήσουν το μαθητή σας να αισθάνεται καλύτερα. Φτιάξτε του ένα υγιεινό σνακ και θυμίστε του πόσο σημαντικό είναι να κοιμάται σωστά. Ενθαρρύνετέ τον να πίνει φυσικούς χυμούς και παροτρύνετέ τον να κοιμηθεί όταν έχει περάσει η ώρα και είναι αργά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ