"Πρεμιέρα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το εξαιρετικό βιβλίο "Το νησί πέρα από την ακτή" της Γιώτας Αγγελοπούλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του βιβλίου της Γιώτας Αγγελοπούλου "Το νησί πέρα από την ακτή" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, έγινε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του πρωτότυπου ιστορικού μυθιστορήματος της Γιώτας Αγγελοπούλου, «Το Νησί Πέρα από την Ακτή».

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ενώ τη διεθνή εμπορική του διάθεση, όπως και την διοργάνωση των προγραμματισμένων παρουσιάσεων και εκδηλώσεων, έχει αναλάβει η αγγλική εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων Mythworld Entertainment.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης, Ηλίας Σπυρτούνιας, Γιώτα Αγγελοπούλου, Ιωάννης Μαρωνίτης, Ειρήνη Νικολοπούλου, Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Βάνα Ζάκκα.

Η συγγραφέας με το βιβλίο της ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα. 

Να αποτυπώσει την αυθεντική εικόνα της ζωής στον Πειραιά, την Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας τον 19ο αιώνα. 

“Το Νησί Πέρα από την Ακτή” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με αφηγητές-ήρωες τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Μπάγιαρντ Τέιλορ που μεταφέρουν στον αναγνώστη πολλές και πλούσιες μαρτυρίες και κατάθεση αισθητηριακών εμπειριών, δικών τους και άλλων 93 περιηγητών, δοσμένες με εντυπωσιακό τρόπο.

Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία επεσήμανε χαρακτηριστικά: 

«Το βιβλίο έχει γυναικεία γραφή και εξαντλητική έρευνα. Έχει ρεπορτάζ που μου θύμισε πολύ τον αείμνηστο δάσκαλό μου, τον Φρέντυ Γερμανό, όταν έγραφε ένα βιβλίο. Είναι κοσμοπολιτικό και ταυτόχρονα παιδαγωγικό χωρίς να χάνει όμως ούτε στιγμή την ποιητικότητα της περιγραφής του.»

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, κ. Ειρήνη Νταϊφά και εκπρόσωποι των φορέων που έθεσαν υπό την αιγίδα τους το βιβλίο: ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και Διοικητικό Όργανο του Ε.Β.Ε.Π., κ. Νίκος Μανεσιώτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Όλοι εστίασαν τις αναφορές τους στην πρωτοτυπία του βιβλίου και στον σκοπό του να ενισχύσει την τουριστική, πολιτιστική και εκπαιδευτική προοπτική κυρίως του Πειραιά αλλά και όλης της Ελλάδας μέσα από την διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης, εκπρόσωποι Συλλόγων του Δήμου Πειραιά και εκλεκτοί καλεσμένοι.

Τα μπλε διαμάντια στα νερά του Πειραιά, τα ατμόπλοια να καπνίζουν, οι μουσικές από τις ορχήστρες στο λόφο της Καστέλλας, τα αρώματα από τα αγριολούλουδα και το θυμάρι στα βράχια της Φρεαττύδας και του Άλκιμου ζωντάνεψαν μέσα από την αφήγηση της ηθοποιού Βάνας Ζάκκα, η οποία διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στους παραμυθένιους προορισμούς του.

Μια διαδρομή ζωής 200 χρόνων στο Μεγάλο Λιμάνι της ιστορίας και του πολιτισμού αναβίωσε επίσης στα μάτια των καλεσμένων μέσω διαφόρων βίντεο προηγμένης τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Απονομή τιμητικού επαίνου στη συγγραφέα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Από αριστερά: Ιωάννης Μαρωνίτης, Γιώτα Αγγελοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά.

Για την συγγραφέα και το βιβλίο αναφέρθηκαν οι βασικοί ομιλητές του πάνελ, η κ. Σοφία Αργυρίου, Διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επιμελήτρια του βιβλίου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και ο γνωστός ζωγράφος Βαγγέλης Τζερμιάς, εικαστικός δημιουργός του εξωφύλλου και των ενθέσεων του βιβλίου.

«Όταν η συγγραφέας του βιβλίου μού ζήτησε να διαβάσω το πόνημα της, κατ’ αρχάς απόρησα με τον τίτλο όπως φαντάζομαι και οι αναγνώστες που θα πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο. Είναι ένα μυθιστόρημα για τον Πειραιά, μου είπε. 

Έπρεπε να διαβάσω για να καταλάβω τι σήμαινε “Το Νησί Πέρα από την Ακτή”», σχολίασε η κ.Αργυρίου. 

Και τόνισε: «Η συγγραφέας παρατηρεί, θέλγεται από τους δυο περιηγητές, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Μπάγιαρντ Τέιλορ, αξιοποιεί τις εμπειρίες τους, ακριβολογεί χωρίς να μυθοποιεί, ανασυνθέτει ένα πλούσιο υλικό, αντλεί από μια σπουδαία παρακαταθήκη, μας χαρίζει ένα όμορφο ταξιδιωτικό μυθιστόρημα και καθίσταται αφηγήτρια περιηγητικών κειμένων σημαντικών για την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού.»

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο ζωγράφος Βαγγέλης Τζερμιάς, αναφέρθηκε στη δική του περιπλάνηση σε σχέση με το βιβλίο και την τύχη που τον ένωσε με τη συγγραφέα και το δημιούργημά της: «Ήταν μία πρόσκληση πρόκληση για μένα να ανασυνθέσω τις εικόνες που έβλεπαν οι περιηγητές στην Ελλάδα μέσα από τα κείμενα του βιβλίου και την εικαστική τους προσέγγιση. 

Συνειδητοποίησα ότι είμαι ένας από αυτούς τους εξερευνητές, πήρα μολύβι και χαρτί και δημιούργησα είκοσι σχέδια κρατώντας την παράδοση των ζωγραφικών μέσων εκείνης της εποχής. 

Έτσι έγινα κοινωνός μιας εκπληκτικής ιστορίας που μοιάζει με παραμύθι.»

Απονομή τιμητικού επαίνου στη συγγραφέα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Από αριστερά: Ιωάννης Μαρωνίτης, Γιώτα Αγγελοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, Βαγγέλης Τζερμιάς, Ειρήνη Νικολοπούλου, Σοφία Αργυρίου.

Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από απονομή τιμητικού επαίνου στην συγγραφέα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, τον κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, για την προσφορά της στον πολιτισμό μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της.

Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας του βιβλίου Γιώτα Αγγελοπούλου, η οποία εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους φορείς που την στήριξαν από την πρώτη στιγμή στο εγχείρημά της, την κ. Ειρήνη Νικολοπούλου για την εγκάρδια και υπέροχη συμμετοχή της στο πρώτο επίσημο “ταξίδι” του βιβλίου της και τον κόσμο που την τίμησε με την παρουσία του στο «Νησί Πέρα από την Ακτή», στον αγαπημένο της Πειραιά. 

Τέλος συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Το “Νησί Πέρα από την Ακτή” διατίθεται κατ’ αποκλειστικότητα από τα Public Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια το βιβλίο θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου…

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, βαθιά λυπηµένος από αναπάντεχα γεγονότα στη ζωή του, το φθινόπωρο του 1865 αποφασίζει να ταξιδέψει στη Στοκχόλµη για να συναντήσει την αγαπηµένη του φίλη, Φρεντρίκα Μπρέμερ. 

Η συνάντηση µαζί της και το θλιβερό γεγονός που θα ακολουθήσει τον κάνουν να αναπολήσει το παρελθόν του και τις ξεχωριστές στιγµές που έζησε στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα και τον Πειραιά το 1841. 

Με την αστείρευτη φαντασία του αποκαλύπτει εντυπωσιακά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στον τόπο εκείνο και που ποτέ δεν έτυχε να γράψει γι’ αυτά.

Στο αφηγηματικό ταξίδι του τον συνοδεύει ο Αµερικανός συγγραφέας και ποιητής Μπάγιαρντ Τέιλορ. 

Το 1856, κατεβαίνοντας από την Αρκτική ζώνη, επισκέπτεται τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην Κοπεγχάγη και μετά ταξιδεύει στην Ελλάδα κάνοντας πραγµατικότητα την δυνατή επιθυµία που είχε από παιδί. 

Ξεδιπλώνοντας συναισθήµατα, γεγονότα και εικόνες από τον Πειραιά και τα περίχωρα, η Ελλάδα στα μάτια του Τέιλορ φάνταζε ως το “γήπεδο ποδοσφαίρου όλης της Ευρώπης”, όπως ακριβώς ήταν γραμμένο το σύνθηµα µε µαύρη µπογιά επάνω στο µνηµείο του Καραϊσκάκη…
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ