Λέσβος σεισμός: Ο εγκέλαδος ισοπέδωσε τη Βρίσα- Μία νεκρή - Οι προβλέψεις των σεισμολόγων (Φωτό-Βίντεο)

Η ήπια μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,1 Ρίχτερ προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν έχει εκτονωθεί ακόμα η σεισμική ενέργεια του ρήγματος.

Από τον ισχυρό σεισμό που αναστάτωσε χτες τους κατοίκους της Μυτιλήνης, της Χίου και της Κωνσταντινούπολης, μία γυναίκα που εγκωβίστηκε από τα χαλάσματα στο σπίτι της ανασύρθηκε νεκρή, ενώ οι τραυματίες έφτασαν τους 11, μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος της άτυχης 45χρονης.

Ο σεισμός προκάλεσε πολλές ζημιές σε παλιά κτίρια και τοίχους σπιτιών στη Βρίσα, το Πλωμάρι και το χωριό Σκάλα στον Πολίχνιτο.

Το 80% των σπιτιών στη Βρίσα Λέσβου έχουν γκρεμιστεί, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ενώ κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. 

Οι δρόμοι Πλωμάρι - Μελίντα και Πλωμάρι - Άγιος Ισίδωρος έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων και τα συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η ήπια μετασεισμική ακολουθία μετά τα 6,1 Ρίχτερ προβληματίζει τους επιστήμονες που εκτιμούν ότι οι περίπου εκατό σεισμοί που έχουν καταγραφεί δεν αρκούν ώστε να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του ρήγματος που έδωσε την δόνηση της Δευτέρας. 

Αν και η σεισμική ακολουθία σε τέτοιους σεισμούς διαρκεί μήνες, καθηγητές σεισμολογίας επισημαίνουν ότι από τα 6,1 Ρίχτερ και έως αυτή τη στιγμή μόλις δύο δονήσεις έχουν καταγραφεί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.

Εν τούτοις, οι επιστήμονες αναμένουν τουλάχιστον έναν ισχυρό μετασεισμό, κοντά στο μέγεθος αυτού που θεωρείται κύριος, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά το δυνατόν η ομαλή σεισμική ακολουθία. 

Οι κάτοικοι του νησιού πέρασαν νύχτα τρόμου, καθώς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κοιμήθηκαν σε σκηνές, έπειτα από εντολή των αρχών να μείνουν έξω από τα σπίτια τους για τις επόμενες 48 ώρες.

Βίντεο ντοκουμέντο απόο την ώρα του σεισμού.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει σήμερα, Τρίτη τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «αύριο θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο».

Το υπουργείο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κλειστά παραμένουν και τα δημοτικά σχολεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ