Ο Έλληνας πρωτοπόρος της χειρουργικής Πέτρος Κόκκαλης, το επόμενο πρόσωπο του «Αυτοί που Τόλμησαν» στο COSMOTE HISTORY

Το 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν», σε παραγωγή COSMΟΤΕ TV, παρουσιάζει έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες χειρουργούς.

Το 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν», σε παραγωγή COSMΟΤΕ TV, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην τηλεόραση το επιστημονικό έργο και την πολιτική δράση του Πέτρου Κόκκαλη (1896-1962), ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες χειρουργούς του 20ού αιώνα.

Το επεισόδιο, μέσα από το οποίο φιλοξενούνται σε αποκλειστικότητα βίντεο και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο, προβάλλεται την Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 22.00.

Γεννημένος το 1896 στην Λειβαδιά και με σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης στην Ελβετία, ο Πέτρος Κόκκαλης εργάστηκε από το 1919 ως το 1928 στην χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Το 1929 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε την διεύθυνση της Κλινικής Αθηνών καθώς και του νοσοκομείου Ελπίς, ενώ παράλληλα εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και διευθυντής χειρουργικής στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών.

Το 1942 έχασε την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στην Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ, ενώ αργότερα συμμετείχε και στην Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ως Γραμματέας (Υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.

Και ενώ εκδιώχτηκε με αποτέλεσμα να καταστραφεί η επιστημονική και ακαδημαϊκή του καριέρα, ο πρωτοπόρος χειρουργός, καθηγητής και μεγάλος ανθρωπιστής δεν υποχώρησε. Το 1949 εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία, όπου συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Χειρουργικής της Καρδιάς και των Αιμοφόρων Αγγείων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας έγινε μέλος. Πέθανε από έμφραγμα μυοκαρδίου το 1962 στο Ανατολικό Βερολίνο σε ηλικία 66 ετών.

Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Βασίλης Κοσμόπουλος, ενώ την έρευνα η Γιούλη Κόκκορη.

Τα επεισόδια του 2ου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» προβάλλονται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 22.00 και σε επόμενη προβολή κάθε Σάββατο στις 19.00. Μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY, τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτοί που τόλμησαν» εντάσσεται στις πρωτότυπες εκπομπές και σειρές ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV, που θα κάνουν φέτος πρεμιέρα στο COSMOTE HISTORY, το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της COSMOTE TV, www.cosmotetv.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ