Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και νομπελίστας Λιου Σιαομπό - παγκόσμια κατακραυγή

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο νομπελίστας, στο οποίο είχε μεταφερθεί πρόσφατα, καθώς έπασχε από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο, είχε ανακοινώσει χθες ότι ο Σιαομπό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της εξασθένησης της δυνατότητάς του να αναπνέει χωρίς μηχάνημα, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του αρνείται να διασωληνωθεί.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε στην ιστοσελίδα του το νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λιού, 61 ετών, καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα, λόγω της ασθένειας του, μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ.

Οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Λιου Σιαομπό

Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο του Σιαομπό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις-Άντερσεν.

«Βρίσκουμε βαθιά ενοχλητικό το γεγονός πως ο Λιου Σιαομπό δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υποδομή, όπου θα μπορούσε να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, προτού επιδεινωθεί η αρρώστια του», ανέφερε συγκεκριμένα ο Άντερσεν.

 «Νιώθω βαθιά θλίψη για τον (θάνατο του) Λιου Σιαομπό, του θαρραλέου αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε η Μέρκελ σε μια ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Twitter.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του κινέζου διαφωνούντα και νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό κι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ