Φιλιππίνες: Τέλος οι ψηλοτάκουνες γόβες στον χώρο εργασίας

Η απόφαση, θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σε μια απελευθερωτική, για τις γυναίκες, κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, καθώς με απόφασή της πλέον θα απαγορεύεται στις εταιρείες να αναγκάζουν τις εργαζόμενές τους να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια.

Το υπουργείο Εργασίας, μελετώντας ζητήματα υγείας και ασφάλειας, έπειτα από σχετική διαμαρτυρία τεσσάρων γυναικών, αποφάσισε πως οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να αναγκάσουν τις εργαζόμενες να φορούν ψηλά τακούνια. Το αρμόδιο τμήμα εξέδωσε την εντολή, νωρίτερα αυτό το μήνα, να εφαρμοστεί η απαγόρευση σε όλες τις εταιρείες.

Η απόφαση, θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό απαλλάσσει τις γυναίκες από μια σεξιστική πολιτική και τον κίνδυνο να αποκτήσουν προβλήματα», δήλωσε ο Alan Tanjusay, εκπρόσωπος συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αλλαγή της πολιτικής αυτής, όπως αναφέρει το cnn.gr

«Τους δίνει μεγαλύτερη ελευθερία ενώ και οι επιχειρήσεις θα είναι πιο παραγωγικές», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Thomson Reuters Foundation.

Ο εκπρόσωπος της ένωσης δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Φιλιππίνες, είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει εθνική απαγόρευση «τακουνιών», μετά την Βρετανική Κολομβία, που εξέδωσε παρόμοια εντολή τον Απρίλιο, ενώ ευελπιστεί το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Πολλές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο κώδικας ενδυμασίας που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μακιγιάζ ή ψηλά παπούτσια, στον χώρο εργασία είναι σεξιστικός. Επιπλέον, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά και μακροχρόνια προβλήματα στα πόδια.

Η διαταγή που δίνει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων στις εταιρείες, είναι να επιτρέπουν στις γυναίκες να φορούν πρακτικά και άνετα παπούτσια, το τακούνι των οποίων δεν θα ξεπερνάει τα 2,5 εκατοστά.

Η σημαντική αυτή κίνηση έγινε χάρις την προσφυγή τεσσάρων πωλητριών που έκαναν παράπονα ότι υπέφεραν από πόνους στα πόδια μετά την πολύωρη ορθοστασία, φορώντας ψηλοτάκουνα, ωστόσο φοβόντουσαν να το πουν στον εργοδότη γιατί μπορεί και να τις απέλυε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ