Καταλονία: το 90% ψήφισε ανεξαρτησία μέσα στη βία & τον διχασμό - Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα - Βίντεο

Συνολικά 844 πολίτες τραυματίστηκαν από τις επεμβάσεις των αστυνομικών

Χαοτική είναι η κατάσταση στην Καταλονία ύστερα από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 90% η ανεξαρτησία της επαρχίας.

Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2,26 εκατ. ψηφοφόροι, ήτοι το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

 

Η ισπανική κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά με επεμβάσεις τις αστυνομίας η οποία εμπόδιζε τους πολίτες να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα με χρήση βίας και πλαστικών σφαιρών, χτυπώντας αδιακρίτως, ηλικιωμένους, γυναίκες και ψηφοφόρους.

Συνολικά 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με τον Μαριάνο Ραχόι να δηλώνει: «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης, η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε:  «Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Την ίδια ώρα σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας προχώρησε ο Πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας δηλώνοντας: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας»

 

Ο Κάρλες Πουτζεμόν επεσήμανε ότι θα δώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας προκειμένου να ενεργήσει με βάση τους κανόνες δικαίου, ενώ ζήτησε και την επέμβαση των Βρυξελλών εξηγώντας: «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)»

 

Για κράτος βίας έκανε λόγο ο Άρτουρ Μας, πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ενώ ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε στο twitter: «Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία» 

Τα βίντεο από τις επιθέσεις των αρχών εναντίων πολιτών που επέμειναν να ψηφίσουν κάνουν το γύρο του κόσμου.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ