Φάκελος Κολοκύθα από τον μετρ Άκη Πετρετζίκη: Τάρτες, σούπες, cupcakes & σαλάτες

Τόσο το σχήμα, όσο και το χρώμα της μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία της.

Συνυφασμένη με τα πρωτοβρόχια, η κολοκύθα, θαρρεί κανείς πως φτιάχτηκε για να χαρίζει χρώμα στις μουντές ημέρες του φθινοπώρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές – προτέρημα που λίγα λαχανικά διαθέτουν.

Έχει μία πεντανόστιμη, γεμάτη γλύκα, σάρκα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή (στα οποία οφείλει και το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα της), οι βιταμίνες, η πρωτεΐνη και τα λιπαρά οξέα που περιέχει, της χαρίζουν μία υψηλή θέση ανάμεσα στα τρόφιμα που θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Τόσο το σχήμα, όσο και το χρώμα της μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία της. Πιο συνηθισμένη είναι η κλασική κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την γλυκιά γεύση. Ωστόσο, συχνά συναντούμε και τη φλασκιά κολοκύθα η οποία έχει το σχήμα ενός γιγαντιαίου αχλαδιού.

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com 

Πότε τη φυτεύουμε;

Οι κολοκύθες χρειάζονται πολύ ήλιο, πολύ νερό, λίπασμα και αρκετή ζέστη. Η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσουμε τη δική μας… παραγωγή, είναι η άνοιξη. Από τα μέσα Μαΐου, λοιπόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημά μας.

Πότε είναι η εποχή της;

Η κολοκύθα δεν θεωρείται τυχαία φθινοπωρινός καρπός. Η καλύτερη στιγμή όσον αφορά την ωρίμανσή της είναι όντως το φθινόπωρο και συγκεκριμένα η περίοδος που μεσολαβεί από τον μήνα Οκτώβρη έως και τον Νοέμβρη. Φυσικά, στο εμπόριο, μπορούμε να τη βρούμε από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, απλά η γεύση της είναι πιο γλυκιά και πιο πλούσια στην καρδιά του φθινοπώρου.

Πως επιλέγουμε την καλύτερη;

Η κολοκύθα που θα επιλέξουμε είναι σημαντικό να έχει το κοτσάνι της, να διαθέτει σκληρό περίβλημα, να μην έχει χτυπήματα και γρατζουνιές και να έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα (λένε πως αυτό μπορεί να συνδέεται με την γλυκήτητά της, αν και ως επί τω πλείστον, η γλυκιά της γεύση εξαρτάται περισσότερο από την ποικιλία της, το έδαφος και το κλίμα στο οποίο μεγαλώνει). Αν, πάλι, αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα κομμάτι κολοκύθας, ρίχνουμε μια προσεκτική στη σάρκα της. Θα πρέπει να δείχνει ζουμερή και «ζωντανή», σαν να έχει μόλις κοπεί!

Πως τη χρησιμοποιούμε;

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να απολαύσουμε το συγκεκριμένο είδος κολοκύθας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πουρέ κολοκύθας (υπέροχο συνοδευτικό για τα κρεατικά μας), τη σούπα (η οποία συχνά συνοδεύεται από κάστανο) και τα τσιπς κολοκύθας (δηλαδή, λεπτές φέτες κολοκύθας ψημένες στον φούρνο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και διάφορα μπαχαρικά όπως π.χ. λίγο κόλιαντρο ή τζίντζερ).

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε ένα ριζότο ή μία τάρτα, αλλά και μέσα στη σαλάτα μας. Τέλος, μπορούμε να την επιστρατεύσουμε για να δημιουργήσουμε απίθανες σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Όσο για τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν; Αυτά, δεν είναι άλλα από την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το κύμινο και την πάπρικα.

Μυστικά συντήρησης:

Ο χρόνος ζωής της κολοκύθας (ολόκληρης, όχι κομμένης), κυμαίνεται από 2-6 μήνες ανάλογα με το είδος της. Αυτό, υπό την προϋπόθεση πως βρίσκεται υπό σκιά, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου ή την υγρασία. Φυσικά, θα πρέπει να την ελέγχουμε συχνά-πυκνά. Μόλις διαπιστώσουμε ότι το περίβλημά της αρχίζει να μαλακώνει, θα πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες μαγειρέματος, μιας και σύντομα θα αρχίσει να χαλάει. Καθαρισμένη και κομμένη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο-τάπερ ή στα ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα) έως και μία εβδομάδα.

Τέλος, μπορούμε να την βάλουμε και στην κατάψυξη, αφού προηγουμένως την τρίψουμε στον τρίφτη ή την κόψουμε σε μικρά κομματάκια και την αποθηκεύσουμε σε μικρά ειδικά σακουλάκια χωρισμένη σε μερίδες. Εκεί, μπορεί να διατηρηθεί έως και περίπου ένα χρόνο.

Διατροφικές πληροφορίες:

    100 γρ.    Ανά μερίδα (75 γρ.)     Ποσοστό (%)  
Ενέργεια (kcal)  13,6 16,6 1
Ενέργεια (kj) 57 70 1
Λιπαρά (g) 0,2 0,2 0
  εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0,1 0,1 1
Υδατάνθρακες (g) 2 2,4 1
  εκ των οποίων σάκχαρα (g) 1,7 2,1 2
Φυτικές / Εδώδιμες ίνες (g) 0,5 0,6 2
Πρωτεΐνες (g) 0,7 0,9 2
Αλάτι (g)

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ