Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ηγέτης Καταλονίας: Η ανεξαρτησία προβλέπεται από τον νόμο - Χιλιάδες στους δρόμους κατά της απόσχισης

Tο δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.

Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε «μονομερή» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.

(AP Photos)

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Το πρωί της Κυριακής, ενώπιον της ογκώδους διαδήλωσης που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.

«Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μεγάλες επιχειρήσεις – Τράπεζες εγκαταλείπουν την Καταλονία

Την ώρα που το τοπικό κοινοβούλιο εξετάζει να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, το διοικητικό συμβούλιο της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας Abertis συγκαλείται τη Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας.

Μεγάλες καταλανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν τις έδρες τους σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, αφού η Καταλονία υλοποίησε τα σχέδιά της και διεξήγαγε δημοψήφισμα για την αυτονομία την περασμένη Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Προς το παρόν κανένα στέλεχος της Abertis δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις. Η εταιρεία κατασκευάζει, συντηρεί και διαχειρίζεται τη λειτουργία αυτοκινητοδρόμων στην Ισπανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Εάν η Abertis αποφασίσει τη μεταφορά της έδρας της, θα είναι ο τέταρτος μεγάλος όμιλος που λαμβάνει τέτοια απόφαση, μετά τις τράπεζες CaixaBank, Banco de Sabadell και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ