Υπέροχη, δροσερή, βελούδινη κρέμα πορτοκαλιού με καραμελωμένα πορτοκάλια από την Ντίνα Νικολάου

Το Κουαντρό (ένα ιδιαίτερο λικέρ με γεύση πορτοκαλιού) δυναμώνει τη γεύση της κρέμας και δίνει ωραίο χρώμα στο σιρόπι. 

ΥΛΙΚΑ

Για τη κρέμα

  • 750 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά ολόκληρα
  • 6 κρόκοι αυγών

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια και το σιρόπι

  • 2 πορτοκάλι ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά, πλυμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 1 σφηνάκι κουαντρό

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ενα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το κουαντρό. Μόλις πάρουν βράση προσθέτω τα φετάκια πορτοκαλιού και αφήνω σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά να δέσει το σιρόπι και να καραμελώσουν τα φετάκια πορτοκαλιού.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα με τη ζάχαρη και τα αφήνω στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Χτυπάω με ένα μιξεράκι τα ολόκληρα αυγά με τους κρόκους. Αποσύρω το μίγμα με το γάλα από τη φωτιά και προσθέτω το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά το καινούργιο μίγμα στο οποίο προσθέτω τα χτυπημένα αυγά σιγά σιγά. Ανακατεύω καλά.
Βάζω στα φορμάκια από μια κουταλιά σιρόπι και μοιράζω το μίγμα της κρέμας. Βάζω τα φορμάκια σε ταψί και προσθέτω νερό που θα πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους τους. Ετοιμάζω δηλ. ένα μπεν μαρί φούρνου. Σκεπάζω τα μπολάκια με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Αφήνω τις κρέμες να κρυώσουν και τις βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες. Τις ξεφορμάρω προσεχτικά σε πιατάκια και τις διακοσμώ με τα καραμελωμένα φετάκια πορτοκαλιού.

Who is Who

 Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ