Pole dancing: Ανοίγει ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Αναγνωρίστηκε ως άθλημα

Από την Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Αθλημάτων.

Οι λάτρεις του pole dancing είδαν την επιλογή τους να αποτινάσει την ταμπέλα του ερωτισμού που το συνοδεύει παραδοσιακά και να αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Αθλημάτων (GAISF) ως άθλημα, έστω και αν η ισχύς της απόφασης είναι προσωρινή.

Η απόφαση σφραγίζει με επιτυχία την 11χρονη «μάχη» που έχει δώσει η Katie Coates, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας αθλημάτων επί στύλο (IPSF), που προσπαθεί από το 2006 να αναγνωριστεί επισήμως το pole dancing ως άθλημα. Πλέον στόχος της είναι να το εντάξει έως το 2024 στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως δημοσιεύει το cnn.gr

«Στις αρχές του 2000 ο κόσμος ξεκίνησε (το pole dancing) για λόγους άθλησης», αναφέρει η 41χρονη Coates, τονίζοντας πως από τότε ξεκίνησε να «σβήνει» το στίγμα που συνόδευσε το άθλημά της. «Το pole dancing δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος, πρέπει να το παρακολουθήσεις για να το καταλάβεις».

Το IPSF ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από 25 εθνικές ομοσπονδίες, ενώ το ίδιο το άθλημα ασκείται σε περισσότερες από 80 χώρες.  Σύμφωνα με την πρόεδρό του, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο το χρησιμοποιούν ως μέσο άσκησης.

Μετά την απόφαση του GAISF, η ομοσπονδία pole dancing κάθε χώρας μπορεί να ζητήσει από το υπουργείο Αθλητισμού να αναγνωριστεί ως εθνικό σπορ και να λάβει κρατική χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος του GAISF, Patrick Baumann, σε δηλώσεις του στο «The Times» έκανε λόγο για μία ευτυχή συγκυρία για το άθλημα. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε(όσους το εξασκούν) να καταλάβουν όλες τις δυνατότητες τους… και μία μέρα, ίσως, λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς»

Μαζί με το pole dancing, την προσωρινή κατάταξη στον πίνακα των αθλημάτων έλαβαν και επτά άλλα. Μεταξύ αυτών το cheerleading και το powerboating.

Όλα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του GAISF και να καταχτούν στα πλήρως αναγνωρισμένα αθλήματα. Τι πρέπει να κάνουν; Να αυξήσουν τον αριθμό των αθλητών τους ανά τον κόσμο και να ανταποκριθούν στους κανόνες της Παγκόσμιας Επιτροπής Αντι-ντόπινγκ (WADA).

«Υποστηρίζουμε ποικίλα και εξελισσόμενα αθλήματα», τόνισε ο Antonio Espinós μέλος του GAISF. «Ο ρόλος της ομοσπονδίας είναι να στηρίζει (όλα τα εξελισσόμενα αθλήματα) που έχουν τις δυνατότητες να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο», συμπλήρωσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ