Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - Πενς: Στήριξη στην ελάφρυνση του χρέους

Δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο.

Δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο για να γίνει δεκτός αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς που έδωσε και τη δική του στήριξη στην ελάφρυνση του χρέους. 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με τον Aντιπρόεδρο αποφασίσαμε την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις», αναφέρει σε tweet του ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά & αμυντικά».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από το γραφείο του αντιπροέδρου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.
Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.
Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο Μ. Πενς στον Λευκό Οίκο έγινε συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται τα θέματα για τη δράση της Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο του 2019, η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά, η άμυνα, οι εξωτερικές σχέσεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου
14:00-14:45
Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
15:00-19:00
Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:30-22:30
Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
08:00-08:45
Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
09:00-10:30
Πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ