«Ψαλίδι» στην αυτονομία της Καταλονίας βάζει η Μαδρίτη - Εκλογές στην ισπανική επαρχία ανακοίνωσε ο Ραχόι

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Υψηλές είναι οι πολιτικές θερμοκρασίες στην Ισπανία με επίκεντρο το θέμα που έχει προκύψει με την Καταλονία. Eκλογές ανακοίνωσε ο Μαριάνο Ραχόι

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και αποφασίστηκε η λήψη μέτρων, καθώς και η προκήρυξη εκλογών στην περιφέρεια τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το ert.gr

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θα παύσει το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης και θα προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ίσως τον Ιανουάριο, στην Καταλονία.

Mετά τη διατύπωση των εκτιμήσεων αυτών, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών.

Ο Κ. Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Επειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόιανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία, όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Αναμένεται η Μαδρίτη να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.

Ο κ. Ραχόϊ, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και θα ληφθούν μέτρα με τα οποία συνηγορούν οι Σοσιαλιστές και οι Θιουδαδάνος, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος τόνισε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης.

Στη Βαρκελώνη, οι αυτονομιστές έχουν προγραμματίσει μεγάλη διαδήλωση, την ώρα που πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους και επιχειρήσεις συνεχίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ