Οι Ερευνητές Προειδοποιούν: Οι αγκαλιές μεταξύ των ανθρώπων τείνουν να εξαφανιστούν

Mία απλή αγκαλιά από έναν ξένο είναι αρκετή για να μαλακώσει τον πόνο της μοναξιάς.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports», ακόμα και μία απλή αγκαλιά από έναν ξένο είναι αρκετή για να μαλακώσει τον πόνο της μοναξιάς, που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου προειδοποιούν,ότι οι αγκαλιές μεταξύ των ανθρώπων τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενθουσιάζεται μπροστά στη χρήση του κινητού του τηλεφώνου και συνηθίζει να αλληλεπιδρά ψηφιακά.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνδέεται με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξανόμενης μάστιγας της μοναξιάς στη Μ. Βρετανία, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως«σιωπηρή επιδημία», όπως αναφέρει το askitis.gr

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, οι μελετητές προσκάλεσαν 84 γυναίκες να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ψηφιακής αλληλεπίδρασης, με δυνατότητα εξ’ αποστάσεως αγγίγματος αφής. Αφού αξιολόγησαν μέσω απεικονιστικών μεθόδων ορισμένες από τις νοητικές τους ικανότητες, στη συνέχεια, ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, το συναίσθημα του «ανήκειν» και την αυτοεκτίμηση.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, K. Fotopoulou δήλωσε: «Τα θηλαστικά έχουν μια αναγνωρισμένη ανάγκη για εγγύτητα και προσκόλληση […] Δεν αποτέλεσε λοιπόν μεγάλη έκπληξη το γεγονός, ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει το συναισθηματικό πόνο του αποκλεισμού στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».

Η μελέτη ακολουθεί μία σειρά από νέα ευρήματα, σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις τηςκοινωνική αφής στιςκαρδιαγγειακές παθήσεις, στα χρόνια νοσήματα και στην αντιμετώπιση του στρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ