Δημήτρης Αζεμόπουλος: Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά

Στις 28 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του greekpost.ca, φτάνει στον Καναδά και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτρης Αζεμόπουλος.

Ο 56χρονος κ. Αζεμόπουλος τοποθετήθηκε στον Καναδά με απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον κ. Γιώργο Μαρκαντωνάτο που μετατέθηκε στην Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Έως πρότινος υπηρετούσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Διευθυντής Προσωπικού.    

Ο νέος Πρέσβης δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες του Καναδά καθώς διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο, από τον Φεβρουάριο του 2009 έως τα τέλη Ιουλίου 2014. Στην διάρκεια της θητείας του πρωτοστάτησε σε σειρά δράσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και προβολής των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί τιμητική διάκριση από το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου και ΜΜΕ του Καναδά.

Επίσης, τιμήθηκε από δεκάδες ομογενειακούς συλλόγους σε κάποιους εκ των οποίων παραμένει επίτιμος πρόεδρος ενώ το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο Ahepa Cega για την προώθηση του Ελληνισμού. Έχει δε συνδέσει τ’ όνομα του με την στήριξη του νοσοκομείου «Sickkids Hospital» στο Τορόντο καθώς και με την διοργάνωση τριών μαραθωνίων «TorontoWaterfront» απ’ τους οποίους τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα, σε θετική προβολή, ήταν τεράστια.

Ο κ. Αζεμόπουλος έχει σπουδάσει νομικά, πολιτικές επιστήμες και διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μεταπτυχιακά στο LSE του Λονδίνου, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών το 1992. Αμέσως κλήθηκε να υπηρετήσει στα διπλωματικά γραφεία του υπουργού Εξωτερικών (1992-1993) και του Προέδρου της Δημοκρατίας (1993-1995).

Έχει, επίσης, υπηρετήσει στην Πολωνία, στην Νορβηγία, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα γραφεία δύο Επιτρόπων της Ε.Ε. και σε νευραλγικές θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Προήχθη στον βαθμό του πρέσβη (πληρεξούσιος υπουργός Β’) τον Φεβρουάριο του 2016.

Έχει τιμηθεί με τον «Αετό της Δημοκρατίας» της Πολωνίας και τον Σταυρό του διοικητή της Ιταλικής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, υποψήφιος διδάκτορας διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιά και μιλά επτά γλώσσες.

(Στην φωτογραφία ο κ. Αζεμόπουλος, αριστερά, με τον Πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα κ. Κιθ Μόριλ και την σύζυγο του Τζέιν).       

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ