Εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πουιτζδεμόντ 4 υπουργών της πρώην κυβέρνησης της Καταλονίας

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα απέρριψε το αίτημα του Πουιτζντεμόντνα καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Κάρλες Πουιτζδεμόντ, και τεσσάρων υπουργών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες. 

Ο ίδιος μέσω του Βέλγου συνηγόρου του διεμήνυσε ότι θα αγωνιστεί ενάντια στην έκδοσή του χωρίς να καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο. Νωρίτερα σε συνέντευξή του είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, αλλά και να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου πραγματοποιώντας εκστρατεία από το εξωτερικό.

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα απέρριψε το αίτημα του Πουιτζντεμόντνα καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. «Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» είπε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF τονίζοντας ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες», όπως μεταδίδει το ert.gr

Εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαίωσε ότι οι αρχές έχουν λάβει το ισπανικό ένταλμα, το οποίο θα εξεταστεί και θα ανατεθεί σε ανακριτή.

Επίσης δήλωσε «έτοιμος να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου», ενώ στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τις Βρυξέλλες, απάντησε πως «είναι δυνατό να κάνεις προεκλογική εκστρατεία από παντού γιατί ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο».

Στα χέρια των ισπανικών αρχών παραμένουν οχτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, αφότου ένας κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος.

Κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ