Συνταρακτικές εικόνες δημοσιεύονται σήμερα από την απόπειρα κατά του Παπαδήμου

Στο όχημα του Παπαδήμου μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Αίματα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου παντού, στα καθίσματα, στις πόρτες, στην οροφή του οχήματος που τον μετέφερε το απόγευμα της 25ης Μαΐου 2017. Αριστερά του στο πίσω κάθισμα, εφημερίδες και η αλληλογραφία που θεωρητικά είχε ελεγχθεί στα μηχανήματα της Βουλής.

Τα τζάμια θολωμένα από την ανάφλεξη της πυρίτιδας. Οι πλαϊνοί αερόσακοι και οι «κουρτίνες» προστασίας στην οροφή έχουν ανοίξει από το ωστικό κύμα. Ο τρομοφάκελος που έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται σαν «χαρτοπόλεμος» στο εσωτερικό του οχήματος.

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο»

Πάνω σε κολλητική ταινία αυτών των κομματιών χαρτιού, σύμφωνα με το εργαστήριο DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και σε ανάμιξη βιολογικών υλικών ταυτίστηκε ο «κύριος γενετικός τύπος ατόμου» που εντοπίστηκε πάνω σε πειστήρια που είχε στην κατοχή του ο 29χρονος Κώστας Γιαγτζόγλου αλλά σε αντίστοιχο DNA, το οποίο διαχωρίστηκε σε έναν από τους οκτώ συνολικά τρομοφακέλους, οι οποίοι εντοπίστηκαν την 20ή Μαρτίου 2017 στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής και είχαν ως παραλήπτες πρόσωπα ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών.

Τυχερός

Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από το εσωτερικό του οχήματος του Λουκά Παπαδήμου αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της ανάφλεξης του παγιδευμένου φακέλου και το πόσο τυχερός ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, που γλίτωσε με κάποια σοβαρά τραύματα στο πόδι, στην κοιλιά, στο στήθος και τα μάτια, ίσως δυσανάλογα όμως από την ισχύ της εκρηκτικής ύλης.

Σε άλλη φωτογραφία από το εσωτερικό της Μερσεντές, στο μπροστινό μέρος, όπου κάθονταν οι συνοδοί του, οδηγός και συνοδηγός, φαίνεται το σπασμένο παρμπρίζ, ο διαλυμένος καθρέφτης και κομμάτια του τρομοφακέλου στο καντράν, στο τιμόνι και το κάθισμα του οδηγού.

Η τρίτη φωτογραφία δείχνει εξωτερικά από την αριστερή πλευρά το όχημα του Λουκά Παπαδήμου. Η πόρτα του οδηγού και η πίσω είναι ανοιχτές, όπως και το πορτμπαγκάζ. Οι πλαϊνοί αερόσακοι ασφαλείας έχουν ανοίξει όπως αυτοί της οροφής.

Φαίνεται σπασμένο το πλαϊνό τζάμι του οδηγού, ενώ στο κάθισμα δίπλα από τον πρώην πρωθυπουργό φαίνονται κάποιες εφημερίδες, αλληλογραφία και πάλι κομμάτια από τον παγιδευμένο φάκελο που ανεφλέγη. Πίσω διακρίνεται να έχει σταματήσει το συνοδευτικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Λίγα λεπτά μετά την ανάφλεξη, οι συνοδοί του, που επίσης έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα, τον έχουν ακουμπήσει στο πεζοδρόμιο, έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ταυτοποίηση

Ο γενετικός τύπος του Κώστα Γιαγτζόγλου, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, ταυτοποιήθηκε σε μικτό γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω σε κομμάτια του φακέλου που ανεφλέγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου. Ουσιαστικά, το «μικτό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά σε DNA του πρώην πρωθυπουργού μαζί με αυτό του 29χρονου συλληφθέντος.

Ο ίδιος γενετικός τύπος ταυτοποιείται πάνω σε έναν από τους οκτώ παγιδευμένους φακέλους που είχαν εντοπιστεί στις 20 Μαρτίου 2017, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Από πειστήρια που κατασχέθηκαν στην κατοχή του 29χρονου και στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για εργαστηριακές εξετάσεις, προέκυψε ότι σε συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB) και σε καπέλο τύπου τζόκεϊ, ανιχνεύθηκε ένας κύριος γενετικός τύπος ατόμου, που ταυτοποιείται με καπάκι μπουκαλιού και πορτοφολιού, που είχε στην κατοχή του ο 29χρονος τη στιγμή της σύλληψης.

Αυτό το DNA ταυτοποιείται με τους γενετικούς τύπους που ανιχνεύθηκαν σε αντικείμενα-πειστήρια, τα οποία είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο υπόθεσης φθορών σε καταστήματα και οχήματα, καθώς και επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν γίνει στο κέντρο της Αθήνας στις 11 Μαΐου 2011. Τα αντικείμενα ήταν στο σακίδιο του 29χρονου που είχε συλληφθεί μαζί με 10 ακόμη άτομα.

Ωστόσο, ακόμη το DNA δεν έχει λάβει «ονοματεπώνυμο», καθώς την περασμένη εβδομάδα ο δικαστικός λειτουργός επέδωσε στους συνηγόρους του νεαρού διάταξη λήψης DNA, οι οποίοι ζήτησαν εντός πενθήμερου να οριστεί ειδικός σύμβουλος-πραγματογνώμονας. Ο συνήγορος του 29χρονου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, κατέστησε μάλιστα σαφές ότι, αν στο μεσοδιάστημα ληφθεί από τον νεαρό γενετικό υλικό με βίαιο τρόπο, θα προσφύγει στις αρμόδιες Αρχές.

Ο «σγουρομάλλης», ο «ξανθός» και η σύνδεσή τους με την Πόλα Ρούπα

Η ταυτότητα του «ξανθού» με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και η δεύτερη του «σγουρομάλλη» με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Αμφότεροι φαίνεται ότι είχαν σχέσεις με την Πόλα Ρούπα (αριστερά).

Μετά τη σύλληψη του 29χρονου «μπαλαντέρ» της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως τον χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς εκτιμούν πως εκτός από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», συνέδραμε τον «Επαναστατικό Αγώνα», την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και την Πόλα Ρούπα για τον «κοινό σκοπό» της μαζικής απόδρασης με ελικόπτερο, αναζητούν τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα. Σημειώνεται ότι το σπίτι της οδού Αλκαμένους το είχε νοικιάσει με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ψηφιακή μορφή «φόρμα» στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για μάρτυρα στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θεωρούν ότι συνεργοί ή «βοηθοί» του Κώστα Γιαγζόγλου και της Πόλας Ρούπα είναι οι επονομαζόμενοι «ξανθός» και «σγουρομάλλης». Πλαστές ταυτότητές τους είχαν βρεθεί και αυτές στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., πέρα από τις ενδείξεις, αναζητούν στοιχεία που θα εδραιώσουν τις εκτιμήσεις τους πως ο 29χρονος μαζί με τα πρόσωπα των «ταυτοτήτων» αποτελούν την… κοινοπραξία που κρύβεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις της «Συνωμοσίας» στη δικαστική λειτουργό Γεωργία Τσατάνη, της «ΟΛΑ» σε ΣΕΒ και Eurobank στην οδό Σανταρόζα και την αποτυχημένη στο υπουργείο Εργασίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αξιωματικούς που ασχολούνται πολλά χρόνια με το φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας, σχεδόν όλες οι τρομοκρατικές επωνυμίες έχουν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές. Πίσω από αυτόν τον «πυρήνα» θεωρούν ότι βρίσκεται ο 29χρονος αλλά και τα πρόσωπα πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος» και «Ιωάννης Παπαδόπουλος», που βρέθηκαν στο σπίτι της Πόλας Ρούπα. Μικρές ενδείξεις υπάρχουν για δύο ακόμη γυναίκες και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν προμηθευτής οπλισμού και συνεργός σε ληστείες της Πόλας Ρούπα.

Τα πρόσωπα των δύο ταυτοτήτων που είχαν βρεθεί στο σπίτι της Πόλας Ρούπα είχαν συγκεντρώσει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των αρμόδιων αστυνομικών. Η ταυτότητα του «ξανθού» με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής φερόταν να έχει εκδοθεί την 09-01-2005 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου. Η δεύτερη του «σγουρομάλλη» με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας είχε εκδοθεί την 09-04-2008 από το Τ.Α. Ηλιούπολης. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.

Από την πορεία των αστυνομικών ερευνών προέκυπτε διασύνδεση των δύο αυτών προσώπων με την Πόλα Ρούπα και χαρακτηρίζονταν ως ασύλληπτοι συνεργοί της. Η δράση τους και οι εμφανίσεις τους παρέμεναν μυστήριο, με τους αστυνομικούς απλά να διαπιστώνουν ότι για τον «ξανθό» υπήρχαν αναφορές για παρουσία του σε αίθουσες δικαστηρίων κατά τη διάρκεια εκδίκασης υποθέσεων κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως και ο 29χρονος Κώστας Γιαγτζόγλου. Για το «σγουρομάλλη» η πληροφόρηση ήταν περιορισμένη, κάτι που τον έχριζε «καθαρό τρομοκράτη», ο οποίος ενδεχομένως βρισκόταν στο περιβάλλον της 25χρονης συνεργού της Πόλας Ρούπα.

Στο μικροσκόπιο και τα παγιδευμένα με εκρηκτικά βιβλία που εστάλησαν σε δύο εφέτες

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και κυρίως του εργαστηρίου DNA και αποτυπωμάτων, αναζητώντας ταυτοποιήσεις γενετικού υλικού ανάμεσα στα εκατοντάδες πειστήρια που βρέθηκαν στην κατοχή του και στα σπίτια που είχε νοικιάσει στις οδούς Αλκαμένους και Δερβενίων στα Εξάρχεια.

Πέρα από τις τρεις βομβιστικές ενέργειες και τη μία απόπειρα, οι αρμόδιοι ερευνητές εξετάζουν εργαστηριακές ταυτοποιήσεις με τις δολοφονικές περιπτώσεις αποστολής παγιδευμένων βιβλίων με εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα που στάλθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στην πρόεδρο Εφετών, κ. Ισιδώρα Πόγκα, και στον εφέτη Πειραιά, κ. Παναγιώτη Χουζούρη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστήριζαν πως αν υπήρχε το επιδιωκόμενο θανατηφόρο αποτέλεσμα των βομβιστών, την ευθύνη θα αναλάμβανε η «Κορώνα», δηλαδή η «Σέχτα Επαναστατών», όπως την ανέφεραν σε διαλόγους τους τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τον «Ιάσονα», με την αποστολή αντίστοιχου παγιδευμένου βιβλίου στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Η «Συνωμοσία» χωρίς… ανάληψη κρυβόταν, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, πίσω από την αποστολή βόμβας-βιβλίου Ιατροδικαστικής με βίδες και ξυραφάκια προς την πρόεδρο Εφετών, Ισιδώρα Πόγκα, στις 2 Ιουνίου 2016. Η δικαστική λειτουργός, τον Ιούνιο του 2015, είχε απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης συντρόφου φυλακισμένου μέλους της «Συνωμοσίας», την αλλαγή περιοριστικών όρων της μητέρας του, ενώ είχε απορρίψει χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό. Η «Συνωμοσία», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κρυβόταν πίσω και από το φάκελο-βόμβα που στάλθηκε στις 28 Ιουλίου 2016 προς τον εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση του ναρκωπλοίου «NOOR 1».

Και στις δύο περιπτώσεις τα υποψήφια θύματα υποψιάστηκαν το εκρηκτικό περιεχόμενο και σώθηκαν. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας υποστήριζαν πως «η “Συνωμοσία” μετά τις ανεπιτυχείς ενέργειες σε βάρος εφέτη ανακριτή, της βόμβας στη ΔΟΥ Κορυδαλλού εξαιτίας της ανικανότητας του Χριστόδουλου Ξηρού να “φτιάξει το εκρηκτικό μίγμα αφού έτρεχαν τα ζουμιά” και στο Α.Τ. Ιτέας, σταμάτησε να αναλαμβάνει αποτυχίες της»…

Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου έδιναν μεγάλη σημασία στην πολιτική δήλωση μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», στις 25 Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια της δίκης κάποιων επιθέσεων και για την απόπειρα ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού στο πλαίσιο του σχεδίου «Γοργοπόταμος», όπου προανήγγειλε επιθέσεις εναντίον στελεχών του δικαστικού σώματος. Μετά τις μεγάλες ποινές που απαγγέλθηκαν στο δικαστήριο, το μέλος της «Συνωμοσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ηταν μια ελάχιστη επιστροφή της βίας που ασκείται καθημερινά στα δικαστήρια και στα ανακριτικά γραφεία που μοιράζουν τα χρόνια φυλακής σαν να είναι στραγάλια.

Την ίδια στιγμή οι ίδιοι δικαστές απαλλάσσουν μεγαλοκαρχαρίες σαν τον Βγενόπουλο (υπόθεση της Γεωργίας Τσατάνη) και τον Μπόμπολα, αποδεικνύοντας όχι μόνο πως η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά πως συμπεριφέρεται σαν πιστό σκυλί των αφεντικών τους». Για την αποτυχημένη επίθεση στον αείμνηστο εφέτη ανακριτή Δημήτρη Μόκκα υποστήριζε ότι αφορμή ήταν η επιμήκυνση της προφυλάκισης μέλους της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ