Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ακυρώθηκε η ανεξαρτησία της Καταλονίας - Επίθεση Πουιτζντεμόν σε Γιούνκερ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ενέκρινε την 27η Οκτωβρίου το περιφερειακό Κοινοβούλιο, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 27ης Οκτωβρίου κρίθηκε άκυρη και αντισυνταγματική» δήλωσε η αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού αυτού σώματος.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής όπου ζει το 16% των Ισπανών πολιτών, κρίνοντας ότι εναπόκειται στο σύνολο του ισπανικού λαού να εκφραστεί επί ζητημάτων που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως οι υπέρμαχοι της αυτονομίας, αδιαφορώντας για αυτήν την απόφαση, διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Κατόπιν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας επικράτησε με ποσοστό 90% και με τη συμμετοχή στο 43%, ψήφισαν την 27η Οκτωβρίου υπέρ της δημιουργίας στην Καταλονία ενός «Ανεξάρτητου Κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Εξάλλου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Standaard, ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες και καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόν, δήλωσε ότι «ο Γιούνκερ και οι λοιποί καταστρέφουν την Ευρώπη», ενώ έδωσε διευκρινίσεις για τις σχέσεις του με το εθνικιστικό και αποσχιστικό κόμμα N-VA της ολλανδόφωνης περιοχής του Βελγίου Φλάνδρας, αναφέροντας ότι «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά του Βελγίου».

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!»: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης και να αξιώσουν την απελευθέρωση των αυτονομιστών ηγετών που τελούν υπό κράτηση, ανήμερα της γενικής απεργίας στην Καταλονία.

Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

«Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», «Δεν πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης, πρόκειται για δικτατορία!», «δυνάμεις κατοχής, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι Τύπου των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων, της Omnium Cultural και της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, των οποίων οι ηγέτες Ζόρντι Κουσάρτ και Ζόρντι Σάντσες βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της στάσης.

«Βγήκαμε κατά χιλιάδες στους δρόμους με αφορμή αυτήν τη νέα απεργία, για να απαιτήσουμε το Κράτος να σταματήσει αμέσως την καταστολή εναντίον των καταλανικών θεσμών» δήλωσε ο Μαρσέλ Μάουρι, της Omnium. Ο ομόλογός του της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, ο Αγούστι Αλκομπέρο,κατήγγειλε μια «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και την ταπείνωση του λαού της Καταλονίας».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» υποσχέθηκε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ