Γερμανία: «Ναυάγησαν» οι συνομιλίες για νέα κυβέρνηση – Αποχώρησε το FDP

Τη διάλυση των διερευνητικών επαφών προκάλεσε αργά το βράδυ η αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις συνομιλίες.

Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι πλεον ανοιχτά στη Γερμανία μετά την κατάρρευση των συνομιλίων για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα», όπως είχε γίνει γνωστή από τα χρώματα των κομμάτων που συμμετείχαν στις σχετικές διαβουλεύσεις. 

Τη διάλυση των διερευνητικών επαφών προκάλεσε αργά το βράδυ η αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις συνομιλίες, ενώ σε μια πρώτη αντίδραση των αγορών το ευρώ υποχώρησε στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για μια μέρα τουλάχιστον «βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία» έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά αντιμετωπίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και στιλ διαπραγμάτευσης». 

«Ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα μπορούσε να έχει εξευρεθεί λύση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι με όλο τον σεβασμό έναντι των Φιλελευθέρων (FDP) λυπάται που δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Γερμανία να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη φάση.

(AP Photo/Michael Sohn)

Λίντνερ: «Είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε, από το να κυβερνήσουμε λάθος».

Τις αγεφύρωτες διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για να σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» επικαλέστηκε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, αποχωρώντας από τις μαραθώνιες συνομιλίες.

Ο κ. Λίντνερ διευκρίνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινή βάση, σε πνεύμα εμπιστοσύνης, για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Τα τέσσερα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή ιδέα και σε μια βάση εμπιστοσύνης, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι δεν κατηγορεί κανέναν επειδή θέλει να μείνει πιστός στις αρχές του, αλλά και το FDP εννοεί να μείνει πιστό στις δικές του αρχές.

«Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, καθώς αμφισβητήθηκαν οι προσδοκώμενοι συμβιβασμοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός του FDP.

Το παρασκήνιο

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μεταναστευτικό, είχε διαφανεί νωρίτερα καθώς η διορία που είχαν θέσει για να συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα πέρασε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση. Η διορία έληξε στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι συνομιλίες συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τα τρία κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι, αναγκάστηκαν να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μια οριστική αποτυχία τους να θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

«Το FDP αναμένει τώρα τους Πράσινους και τους συντηρητικούς για να διαπιστώσει πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε και αν θα μπορούμε να κοιτάμε οι μεν τους δε στα μάτια» είπε η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα είναι η σειρά των άλλων κομμάτων να κάνουν παραχωρήσεις.

Ενώ το FDP εξακολουθεί να ζητά μειώσεις φόρων, φαίνεται ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα αφορά τη μετανάστευση, αφού οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα του CSU, επιμένει να τεθεί όριο στις νέες αφίξεις, στις 200.000 ετησίως. 

Από την άλλη, οι Πράσινοι διαφωνούν με το μέτρο αυτό και ταυτόχρονα θέλουν να διατηρηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε όλους εξασφαλίζουν άσυλο στη Γερμανία να φέρνουν στη χώρα και την οικογένειά τους.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ