Guardian: "Η παράνομη οικοδόμηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πλημμύρες που σκότωσαν 20 ανθρώπους"

Για χαοτικό πολεοδομικό σχεδιασμό και κρατικές ευθύνες κάνει λόγο το άρθρο της Guardian

Ο χαοτικός αστικός σχεδιασμός και η παράνομη ανέγερση  κτιρίων στην Αθήνα διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις θανατηφόρες πλημμύρες κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, οι εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές υποσχέθηκαν χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τα θύματα της καταστροφής αναφέρει ο Guardian σε σημερινό άρθρο.

Περίπου 1.000 ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων θα λάβουν βοήθεια, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς μηχανικούς που αποστέλλονται για να επιθεωρήσουν τα κτίρια.

"Όλα τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά θα λάβουν επείγουσα χρηματοδότηση ύψους  5.000 ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση θα λάβουν  8.000 ευρώ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη Δευτέρα.

Πέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν την μετατροπή των δρόμων της πόλης σε καταυλισμούς από λάσπη και συντρίμμια, εξειδικευμένες ομάδες  διάσωσης συνέχισαν να αναζητούν τους αγνοούμενους.

Δυο άνδρες οδηγοί παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους όταν οι καταρρακτώδεις βροχές χτύπησαν την περιοχή. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε την Κυριακή όταν  οι μονάδες διάσωσης ανακάλυψαν δύο πτώματα σε μια αποθήκη στη Μάνδρα, το δυτικό προάστιο της Αττική που επλήγη από τις πλημμύρες.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι που βρίσκονταν σε υπόγεια διαμερίσματα που είχαν πλημμυρίσει από τη βροχή. Δύο άνδρες παρασύρθηκαν στη θάλασσα στον κόλπο της Ελευσίνας, 18 μίλια από το κέντρο της Αθήνας, από τη δύναμη του κατακλυσμού.

Η κακή υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποχέτευσης, συχνά καθιστά την Αθήνα ευάλωτη στις πλημμύρες. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι δρόμοι στα τρία προάστια της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου πλημμύρισαν  εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας έχει οδηγήσει σε πολυάριθμα ρέματα που έχουν μπαζωθεί, αφήνοντας τα ποτάμια χωρίς φυσική διέξοδο στη θάλασσα. Η έλλειψη μέτρων κατά των πλημμυρών επέτεινε την καταστροφή.

Οι γεωλόγοι περιέγραψαν τις πλημμύρες ως μια τραγωδία που περίμεναν ότι θα  συμβεί.  Υπάρχει ένα δίκτυο από μπαζωμένα ρέματα στους πρόποδες του βουνού όπου βρίσκονται οι γειτονιές  ενώ παράλληλα σε μια μεγάλη έκταση στην κοίτη του ποταμού  οι δημοτικές αρχές έχουν κατασκευάσει κτίρια.

"Η τραγωδία είναι ότι το 1996 είχαμε δύο θύματα στην ίδια περιοχή [της Μάνδρας] ακριβώς επειδή η ροή του νερού είχε μπλοκαριστεί", δήλωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόσθεσε ότι αυτοί ήταν οι κίνδυνοι των πλημμυρών στη Μάνδρα, ήταν μια μελέτη  για τους διδακτορικούς φοιτητές του. "Η φύση είχε ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια παρέμβαση ήταν καταστροφική, ότι η παρεμπόδιση της φυσικής ροής του νερού ήταν καταστροφική", είπε.

Η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος, δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν πολύ "αποκαλυπτικές" γιατί έφεραν στο φως όλες οι «αδυναμίες και παθολογίες» του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

"Με τον πιο θλιβερό τρόπο, όχι μόνο έχουν υπογραμμίσαν την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και τις πολιτικές στέγασης για τους φτωχούς σε περιοχές της εργατικής τάξης", ανέφερε.

«Όταν δεν ικανοποιούνται οι πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων, καταφεύγουν στις δικές τους λύσεις - στην περίπτωση αυτή παράνομη κατασκευή σπιτιών χωρίς περιβαλλοντικό προβληματισμό ή σεβασμό σε κανόνες και κανονισμούς».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ