24 heures a Paris ...: Tο 24ωρο του Άλεξη Τσίπρα στην Πόλη του Φωτός - Το πρωινό με Μακρόν & μετά Βρυξέλλες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντικές επαφές και δραστηριότητες. "Γεμάτη" η μέρα του πρωθυπουργού

Γεμάτη σημαντικές επαφές και δραστηριότητες θα είναι η τελευταία μέρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι. Πριν από λίγο είχε πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν.

Ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύεται την παρουσία του στο Παρίσι για να αναζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο μία λειτουργική συμμαχία απέναντι στο Βερολίνο.

Εχθές ο πρωθυπουργός βραβεύτηκε για το πολιτικό σθένος του, εις αναγνώριση της «στροφής» που έκανε από το 2015, υιοθετώντας και υλοποιώντας το πλαίσιο που έθεσαν οι δανειστές για την Ελλάδα, τερματίζοντας την αβεβαιότητα περί Grexit.

άλιστα, μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου από το περιοδικό Politique Internationale, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση στη Γερμανία, δείχνοντας ανυπομονησία για τη επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Βερολίνο, αφού η παράταση των διαπραγματεύσεων εκεί, μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και αφού ξεκίνησε την ομιλία του με μία φράση στα γαλλικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», εξηγώντας ότι «από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας»

Βραβείο από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Λίγο αργότερα, σε μία δεύτερη εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε το παρεμφερές Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Επανέλαβε δε ότι το βραβείο που παραλαμβάνει είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και τη διεύρυνση και τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης υποχώρησε η αρχή του κράτους δικαίου και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αφήνοντας και πάλι αιχμές για το Βερολίνο είπε ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

Πρόσθεσε δε ότι οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική και όχι οικονομικό κοινωνική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

Συνάντηση και με Ολάντ

Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή αριστερά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνέντευξη στη "Le Figaro" και μετάβαση στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. «Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο» δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro.

Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά, είπε.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, από το Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με θέμα την προώθηση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Η αναχώρηση του κ. Τσίπρα από το Παρίσι θα γίνει μετά το πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ