Αιχμές Κοστέλο στην κυβέρνηση: "Δεν είναι πρόσφορος ο όρος... καθαρή έξοδος από το μνημόνιο - Αποδείξτε πως εννοείτε όσα λέτε"

Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μίλησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο το μεσημέρι της Τρίτης.

“Οι όροι όπως “καθαρή έξοδος” (από το μνημόνιο) δεν είναι οι πλέον πρόσφοροι” διεμήνυσε ο κ. Κοστέλο σημειώνοντας πως η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση συνδέεται με 82 προαπαιτούμενα.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υλοποιηθούν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που είναι οι συζητήσεις για το χρέος. Δήλωσε δε, ότι η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα από τα οποία έχει υλοποιηθεί περίπου 1/3, ενώ πολλές δράσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ορισμένα νομοσχέδια θα κατατεθούν πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή ενώ άλλες ρυθμίσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο.

“Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup” ξεκαθάρισε.

“Είναι σημαντικό η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα γιατί οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι βέλτιστες διευθετήσεις. Όλα θα συζητηθούν το επόμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό όταν κλείσει η αξιολόγηση να έχουμε τρεις - τέσσερις μήνες περιθώριο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον” τόνισε το στέλεχος της Κομισιόν.

Σημείωσε ακόμη ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι η εμπιστοσύνη, “και συγκεκριμένα οι πολίτες και οι επενδυτές να δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωση του προγράμματος”.

Θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν οι κατασκευές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας", σχολίασε από την πλευρά του ευρωπαίος αξιωματούχος για την επένδυση στο Ελληνικό. Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στα νησιά, παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητείται ακόμα, όντας επιφυλακτικός για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, αφού μια τέτοια διαφοροποίηση θα δημιουργούσε γραφειοκρατικά προβλήματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές για λύση που θα υποστηρίξει τα νησιά”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ