Πότε σας συμφέρει να βγείτε στη σύνταξη; - Μια έμπειρη δημοσιογράφος γράφει...

Το άρθρο της Μαίρης Λαμπαδίτη είναι ένας χρήσιμος οδηγός για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων

Μείωση του ανώτατου ορίου των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους επιστήμονες στα 600 ευρώ τον μήνα -από 1.580 που είναι σήμερα- σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην πληρωμή των εισφορών προτείνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προκειμένου να ισορροπήσει το σύστημα έως ότου καταστεί δυνατόν να καταβάλλονται οι εισφορές σε πραγματικό χρόνο και όχι βάσει των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί πριν από ενάμισι έτος.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι απέχει πολύ 1-2 έτη ο χρόνος των εισοδημάτων από τον χρόνο καταβολής των εισφορών», επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης. «Τα εισοδήματα του 2018 ενδεχομένως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 που κατά κανόνα είναι υψηλότερα. Εκτιμώ ότι θα καθυστερήσει ο συγχρονισμός, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος επαγγελματίας να αιφνιδιάζεται μονίμως από τις υψηλές εισφορές. Δεν αρκεί η διευκόλυνση που δόθηκε να καταβάλλεται εισφορά έναντι. Θα πρέπει ο συμψηφισμός να γίνεται εντός του έτους προκειμένου να έχει ο ασφαλισμένος μια καθαρή εικόνα των υποχρεώσεών του. Παράλληλα θα πρέπει να μειωθεί η εξοντωτική μηνιαία εισφορά των 1.580 ευρώ για τα υψηλά εισοδήματα στα 600 ευρώ, που είναι ένα λογικό ύψος ώστε να μη δίνεται κίνητρο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή».

Ο τέως υπουργός Εργασίας, πάντα μεθοδικός και ακριβής στην προσέγγισή του στα ασφαλιστικά ζητήματα, δίνει απαντήσεις στους προβληματισμούς των ασφαλισμένων σχετικά με την απόφαση συνταξιοδότησής τους. Ο δεκάλογος του Γιώργου Κουτρουμάνη θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τι σας συμφέρει περισσότερο, αλλά και να ξεπεράσετε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, όπως αναφέρει η Μαίρη Λαμπαδίτη στο New Money.

1 Καταθέστε αίτηση συνταξιοδότησης μετά το καλοκαίρι του 2018

Οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και σκέφτονται να υποβάλουν αίτηση, ας κάνουν υπομονή έως το καλοκαίρι του 2018, όταν θα έχει εξομαλυνθεί το σύστημα με τις συσσωρευμένες εκκρεμείς αιτήσεις. Οποιος υποβάλει αίτηση σήμερα θα έχει την ίδια μοίρα με αυτόν που θα υποβάλει αίτηση το καλοκαίρι. Θα πάρουν σύνταξη περίπου την ίδια ημερομηνία. Επιπλέον έχουν καταργηθεί οι ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες περιόριζαν την περικοπή της προσωπικής διαφοράς για τους ασφαλισμένους που αποχωρούσαν το 2016, το 2017 και το 2018. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για άμεση συνταξιοδότηση.

2 Η άμεση συνταξιοδότηση
συμφέρει μόνο τους ανέργους και τους μερικώς απασχολούμενους
Γενικά, η συνταξιοδότηση με το σημερινό καθεστώς συμφέρει μόνο τους ανέργους και όσους αναγκαστικά απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και μισό ασφάλιστρο χωρίς προοπτική να επανέλθουν στην πλήρη απασχόληση. Για να αποφασίσει ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να συγκρίνει τι παίρνει σήμερα και τι θα πάρει στο μέλλον. Οσοι έχουν δουλειά είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να βιαστούν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας. Κατά κανόνα, οι μισθοί είναι υψηλότεροι από τις μειωμένες έως και 30% συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι οποίες απειλούνται και στο μέλλον με συνεχείς περικοπές.

3 Κερδίστε χρόνο με την ανακεφαλαίωση ενσήμων

Οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ και τον πρώην ΟΑΕΕ (ταμεία που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ανακεφαλαίωση ενσήμων ακόμα και δύο έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Οσοι το προέβλεψαν διασώθηκαν από τη βέβαιη ταλαιπωρία καθώς τον χρόνο που αποχωρούσαν ήταν ήδη στα χέρια τους βεβαίωση με καταμετρημένα τα ένσημά τους.

4 Αν είστε ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ, συνεχίστε να εργάζεστε και μετά την υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση

Ειδικά οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ καλό είναι να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που έχουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και να συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου εκδοθεί η σύνταξή τους. Ο φάκελός τους θα ωριμάζει και όταν θα διακόψουν την εργασία τους θα βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ετσι, δεν θα αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα, όπως τόσοι άλλοι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αν δεν έχουν άλλους πόρους φυτοζωούν περιμένοντας στην ουρά για τη σύνταξη.

5 Συμφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες με 35ετία να βγουν στη σύνταξη

Οι έμποροι που έχουν καλύψει 35 χρόνια ασφάλισης και πληρώνουν υψηλές εισφορές συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν αν έχουν εξασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση στην επιχείρησή τους. Παραμένοντας στο σύστημα περισσότερα έτη δεν κερδίζουν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή κάποια προσαύξηση στη σύνταξή του σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν.

6 Μη φοβάστε την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα

Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή φορέα, από το πρώην ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ ή στο Δημόσιο. Για τη μεγάλη κατηγορία των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή στα 67 με πλήρη η αλλαγή φορέα δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ετσι κι αλλιώς, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο των εισφορών τους από το 2002 και μετά.

7 Χαμένη προσδοκία οι δύο συντάξεις

Οσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) προσδοκώντας να πάρουν δύο συντάξεις δεν έχουν κανέναν λόγο πλέον να διπλοασφαλίζονται. Ετσι κι αλλιώς, δικαιούνται μία εθνική σύνταξη + προσαύξηση στη σύνταξή τους.

8 Δεν είναι δική σας υποχρέωση να βρείτε τα χαμένα ένσημα.
Κινηθείτε νομικά.
Αυτό το διάστημα γίνονται «δοκιμαστικά» στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για να ξεμπλοκάρει η έκδοση των επικουρικών συντάξεων, σε ορισμένες περιπτώσεις που έχει παγώσει από το 2011. Η ταλαιπωρία όμως δεν σταματά εκεί. Ορισμένα πρώην επικουρικά ταμεία, όπως των εμποροϋπαλλήλων που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει λογισμικό, δεν έχουν καταγεγραμμένα στο αρχείο τους τα ένσημα και ζητούν από τους ασφαλισμένους να τα βρουν. Οπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να ψάξει ο ασφαλισμένος τα ένσημά του σε μια επιχείρηση που λειτουργούσε πριν από 30 χρόνια. Επίσης, μπορεί ο εργοδότης να μην απέδιδε τα ένσημα. Από τη στιγμή που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο επικουρικό ταμείο και στις δύο περιπτώσεις πρέπει το Ταμείο να επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα διεκδίκησής τους ή να συμπλεύσει με τα ένσημα της κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ. Ο ασφαλισμένος μπορεί να κινηθεί νομικά εις βάρος του Ταμείου και όχι να κυνηγήσει τον εργοδότη για να μη χάσει ασφαλιστικό χρόνο και αντίστοιχο ποσό στη σύνταξή του. Επιπλέον, εκτιμώ ότι ο χρόνος έκδοσης των επικουρικών δεν θα συντμηθεί άμεσα. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει το μέτρο της καταβολής προσωρινών επικουρικών συντάξεων και στο ΕΤΕΑΕΠ.

9 Ζητείται λύση για τους εγκλωβισμένους 67ρηδες οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ
Εγκλωβισμένοι παραμένουν 40.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ με 30-35 χρόνια ασφάλισης, 67 ετών σήμερα, που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους + τις προσαυξήσεις στα 20.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι οφειλές δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει λύση. Τάσσομαι υπέρ της πρότασης να δοθεί η δυνατότητα εκούσιας αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου, δηλαδή να αφαιρεθεί ο χρόνος που οφείλουν και να πάρουν σύνταξη από τα υπόλοιπα χρόνια ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ